Leder i støttegruppen for berørte etter 22. juli, Ragnar Eikeland, mistet sønnen Tore (21) på Utøya. Torsdag var han derfor lutter øre da politidirektør Øystein Mæland kom med det som er politiets første offisielle beklagelse siden terrorangrepene 22. juli.

— Jeg er glad for at politidirektøren kommer med en beklagelse, men jeg må innrømme at jeg synes den kommer alt for sent, sier Eikeland.

Burde kommet før

Mæland innrømte at politiet kunne ha vært på øyen tidligere, hadde det ikke vært for at den overlastede gummibåten som fraktet polititjenestemennene havarerte midtfjords.

— Det er tungt å tenke på at liv kunne ha vært spart dersom vi hadde pågrepet Breivik på et tidligere tidspunkt, sa Mæland da politiet la frem sin interne evalueringsrapport på den direktesendte pressekonferansen torsdag formiddag.

Ragnar Eikeland mener at Mæland fortjener honnør for at han tok ansvar på vegne av politietaten, men:

— Beklagelsen burde ha kommet på et mye tidligere tidspunkt, sier lederen for støttegruppen i Hordaland.

— Hvorfor det?

— Allerede i desember uttalte den samme komitélederen (Olav Sønderland, red.anm) kategorisk at politiet ikke kunne ha handlet annerledes. Det samme sa han i dag. Forskjellen denne gangen var at poltiidirektøren samtidig kom med en beklagelse hvor han innrømte at politiet kunne vært på Utøya tidligere. Det setter Sønderland i et veldig dårlig lys, sier Eikeland.

— Bør ta lærdom

Evalueringsutvalget har identifisert 54 konkrete forbedringspunkter for politiet.

Blant annet blir det foreslått å utrede responstid for politiet, vurdere minimumsbemanningen samt åutbedre nødsambandet.

Ragnar Eikeland tror politiet gjør lurt i å ta forslagene alvorlig.

— Men mye av det som påpekes er ting som burde ha vært på plass tidligere. Jeg håper at det tas lærdom av det som påpekes, og at politiet får tilført de ressurser som trengs for å gjennomføre tiltakene, sier Eikeland.

Utvalgsleder Olav Sønderland avviste på torsdagens pressekonferanse at det ble brukt for lang tid på å planlegge politiaksjonen. De første nødmeldingene fra Utøya kom rundt klokken 17.25. Mer enn én time senere ble Anders Behring Breivik pågrepet. Da hadde han rukket å ta livet av 69 mennesker.

— Det ble brukt faglig skjønn da man bestemte oppmøtested forberedskapstroppen. Da troppen var framme på Utøya, gikk de i raskkonfrontasjon med gjerningsmannen for å nøytralisere ham, sa Sønderland på pressekonferansen.