Siri Helle, Åsne Eldøy Eilertsen og Terje Frøyen Sander er akkurat tilbake i Bergen, fire lange døgn etter demonstrasjonen i København lørdag.

– Voldelige sammenstøt så vi ingenting til, forteller Siri Helle.

– Etter 13 minutters fredelig demonstrasjon ble vi omringet av politiet, som skjøt tåregassgranater inn i mengden, sier hun.

Gateslag

De dro til København for å protestere mot at kommunen selger Ungdomshuset på Nørrebro. TV-seere i Norge fikk bilder av regulære gateslag. De tre bergenserne hadde en helt annen opplevelse.

– Politiet behandlet oss som dyr, sier Terje Frøyen Sander.

Her er deres beretning:

Etter tåregassangrepet ble vi bakbundet og tvunget til å sitte på den kalde bakken og vente. Så ble vi kastet i glattcelle, der vi ble sittende i ett døgn. 12 stykker på et lite rom.

I løpet av den tiden fikk vi en skive og en sjokoladeplate. Ba vi pent om å få gå på toalettet, fikk vi hele tiden beskjed om å vente.

Like før frifinnelse kom politiet og sa at vi ville bli behandlet etter utlendingsloven. Det ga politiet rett til å holde oss i ytterligere 48 timer. Etter 26 timer på glattcelle ble vi fraktet til et varetektsfengsel.

En tredel tatt

Vi ba gjentatte ganger om informasjon, men fikk hele tiden beskjed om å vente. Ungdommer helt ned i 16-årsalderen ble behandlet på samme måte. De fikk ikke ringe hjem.

Av litt over 80 norske demonstranter ble om lag en tredel arrestert, fengslet og deportert. Ved midnatt natt til i dag ble en busslast norske demonstranter droppet på norskegrensen.

– Norske medier har skapt et bilde av voldelige demonstranter. Det stemmer ikke det hva vi opplevde i København, sier Åsne Eldøy Eilertsen.

SLAGMARK: Bildene fra København vitnet om voldsomme sammenstøt. Tre demonstranter fra Bergen forteller en helt annen historie.