Saken til Taiman Agid Fatah skulle opp for Oslo tingrett neste onsdag, men saken er nå stanset.

Det som skulle opp i rettssaken, var nettopp om UNE skulle behandle Taimans sak på nytt. En rettslig prosess kunne tatt årevis.

«VELDIG POSITIVT»: - Jeg tar dette som et signal på at UNE vil se på saken i et nytt lys. Vi håper de sterke menneskelige hensyn som bør tas i saken, nå blir tatt, sier Rudi Bakken. Han er talsmann for Taimans støttegruppe. - Taiman har rett til å ha et familieliv, på lik linje med søsknene som fikk bli. ARKIVFOTO: Silje Katrine Robinson

— Regjeringsadvokaten ringte meg i dag og fortalte at UNE vil behandle familiegjenforeningsspørsmålet på nytt, for full nemnd.Det sier Fatahs advokat, Asgeir Thomassen.

- Ett steg på veien

— Det er en halv seier. Vi vet ikke utfallet, men vi er kjempeglade for at denne saken nå får en ny behandling.

Thomassen peker på at dersom Fatah hadde vunnet saken i tingretten, kunne UNE anket dommen til lagmannsretten, høyesterett og menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

— Det ville tatt svært lang tid før UNE eventuelt ville behandlet saken hans på nytt. Når de nå vil behandle saken hans på nytt med en gang, sparer vi mye tid. Dette er et steg på veien mot målet, sier Thomassen, som håper saken vil komme opp før sommerferien.

- En gledens dag

Regjeringsadvokaten er UNEs prosessfullmektig i saker som skal opp for domsstolen.

Kommunikasjonssjef Bjørn Lyster i UNE sier tirsdag kveld at han verken kan bekrefte eller avkrefte den nye utviklingen i saken.

Taiman Agid Fatah (27) ble sendt ut av Norge 10. februar i år, og har siden oppholdt seg nord i Irak.

Saken opprører utrolig mange

Rudi Bakken, talsmann for støttegruppen

I tillegg til at UNE vil benytte full nemnd under behandlingen av saken, vil Fatah få forklare seg via Skype fra Irak.

Det vil også bli anledning til å føre vitner.

— Det må være ting i saken som gjør at UNE nå ønsker å se på saken på nytt. Det er en gledens dag, sier Thomassen.

Miljeteig jubler

SVs Oddny Miljeteig er fornøyd tirsdag kveld, men tør ennå ikke slippe jubelen løs.

— Jeg er fornøyd med at UNE går til det uvanlige steget å innkallefull nemnd. Det gjør de ikke frivillig, hadde jeg nær sagt.

UNE ser nok sin egen nidkjærhet i saken

Oddny Miljeteig (SV)

— Jeg tenker UNE ser at de er på veldig tynn is, og at dette er en veldig spesiell sak. Taiman ble hevet ut og skilt fra familien han har vokst opp med fra han var 14 år, sier gruppelederen for SV i bystyret.

Hun påpeker at Taiman ville fått bli gjennom en amnestiordning, hvis han i 2001 hadde kommet bare noen uker tidligere.

— UNE ser nok sin egen nidkjærhet i saken. De er nok heller ikke upåvirket av det store engasjementet rundt saken, både fra støttegruppen og Bergen bystyre. Jeg tror helt sikkert at Taiman ble offer for presset utlendingsmyndighetene opplever, nemlig presset på å ha gode statistikker for utsending.

Nå håper Miljeteig at UNE ikke finner på noen «juridiske krumspring».

— Det har UNE gjort før. Jeg håper bare det ikke blir en helt ny sak ut av det. Jeg håper de bruker sunt folkevett, som jo et juridisk skjønn skal innebære, sier gruppelederen.

«Veldig positivt»

Rudi Bakken er talsmann for Taimans støttegruppe. Tirsdag kveld var han hjemme hos Taimans familie på Løvstakksiden.

Bakken tolker den avlyste rettssaken «veldig positivt».

— Jeg tar det som et signal på at UNE vil se på saken i et nytt lys. Vi håper de sterke menneskelige hensyn som bør tas i saken, nå blir tatt, sier Bakken. Han viser til at Taiman kom til landet som barn, har hatt det veldig tøft i alle år - og gjentatte ganger vært i kontakt med helsevesenet.

— Taiman har rett til å ha et familieliv, på lik linje med søsknene som fikk bli, poengterer Bakken.

Talsmannen vil ikke gi seg inn på å forskuttere utfallet av UNEs behandling.

— Jeg tror det er vanskelig å forskuttere noe her. Før avgjørelsen foreligger, deler vi selvsagt familiens sterke håp om at dette vil gå i rett retning.

Han opplever også at de har bred politisk støtte. I februar skrev gruppeledere for ni politiske partier i Bergen, samt to byråder, under på et brev der Bergen kommune ba UNE gjøre en ny vurdering av oppholdstillatelse for Taiman.

— Saken opprører utrolig mange. Den handler ikke om innvandring eller asyl lenger, men om menneskelighet og utvising av skjønn. Her har det skjedd noe helt ulogisk; det reagerer folk på. Samtidig er det viktigere enn noen gang å vise at vi følger med. Vi vil ikke gi oss, sier Bakken.

Sender penger til Irak

Lørdag inviterer støttespillerne til demonstrasjon for Taiman i Bergen sentrum. Pengeinnsamling gjennom støttegruppens Facebook-side, som har over 9000 medlemmer, har ifølge Bakken gitt over 20.000 kroner.

— Folk fra hele landet har bidratt. Innsamlede penger sender vil til Taiman i Irak. Det er de pengene han overlever på.