De var to av de 32 som måtte evakueres som følge av

storbrannen i går .

I 11.30-tiden i dag fikk de flytte tilbake til leiligheten i fjerde etasje i Måseskjærveien 20. De hadde tilbrakt natten hos Cecilies foreldre på Askøy, og var rimelig spent på hvordan det så ut i huset.

Boligblokken ligger bare fire-fem meter unna den nedbrente Lehmkuhlboden. I formiddag, da Cecilie og Stig kom tilbake, drev Brannvesenet fortsatt etterslokking.

— Heldigvis her ser alt bra ut, sier Aasebø da han låser opp. Leiligheten deres ligger på den siden av blokken som vender bort fra brannområdet, og alt som merkes er en tjukk eim av sot.

Diger røyksky

Naboene på andre siden av gangen var ikke så heldige. Der er flere vinduer ødelagt.

Aasebø var hjemme da det begynte å brenne.

– Jeg hadde akkurat vasket hele leiligheten, sier han. Like etter kom det en diger røyksky drivende rundt hushjørnet på sjøsiden.

– Jeg løp ut og så at det steg kraftig røyk ut av boden. Da brannvesenet kom noen minutter etter slo flammene opp av taket. Det gikk uhyggelig fort, forteller han.

Aasebø hjalp Brannvesenet med å løpe rundt i huset og ringe på alle dørene, for å sikre at alle naboene ble varslet. Like etter fikk beboerne beskjed om å evakuere. Akkurat som for en uke siden.

– Da det brant i Skuteviken drev all røyken hitover. Det var nesten verre da, sier Cecilie Haugland.

– Så vi begynner å bli vant til det etterhvert.

Vinduer kan falle

I kjellergarasjen ser det verre ut. Haugland og Aasebø går ned for å sjekke om bilen har tatt skade. Hele garasjen er dekket av forkullet treverk og sot, og det er tydelig spor etter sjøvann. I går kveld stod vannet 15 centimeter over gulvet her.

– Men bilen er heldigvis ikke skadd, sier Aasebø.

Oppe i 4. etasje står Oddvar Forlandsvåg fra ISS Skadeservice. Det er han som rydder sikrer huset før beboerne får komme hjem igjen. Han jobbet fra 17 i går ettermiddag til ett i natt. Og i dag var det like mye å gjøre.

– Det ser helt greit ut nå. Men vi er litt redd for at det kan falle ut vinduer mot branntomten. Så vi må sikre med finérplater før alle kan vende tilbake, sier han.

TILBAKE: Klokken 11.30 i dag kunne Cecilie og Stig flytte tilbake til leiligheten.
Jo Straube
Jo Straube