Politiadvokat Arne Fjellstad i Hordaland politidistrikt er fortvilet over utenlandske vogntog som lager krøll på norske vinterveier.

— Mange uegnet

— Mange av de utenlandske vogntogene er uegnet for norsk vinter. De skaper både trafikale og sikkerhetsmessige utfordringer, sier Fjellstad.

Senest onsdag måtte han skrive ut bot til sjåføren av en estlandsk trailer i Odda. Traileren hadde kjettinger på, men det var åpenbart ikke nok.

Idet sjåføren skulle prøve å kjøre forbi en trailerkollega som sto fast, begynte han skli - og krasjet inn i den andre traileren. Forbikjøringsforsøket skal til overmål ha skjedd i en uoversiktlig høyresving.

Resultat: Seljestadtunnelen i Odda ble stengt i over en time onsdag formiddag, og det oppsto trafikkork på stedet.

I en ideell verden sto vi på grensen inn til Norge og stoppet dårlig utrustede utenlandske vogntog

Arne Fjellstad, politiadvokat i Hordland

— Hadde det kommet biler imot, kunne de fått traileren rett på seg, sier Fjellstad, som ila sjåføren en bot på 6000 kroner for uaktsom kjøring.

Ønsker grensekontroll

bt.no har den siste tiden omtalt en rekke trafikkproblemer knyttet til utenlandske vogntog som sliter på norsk vinterføre. Eksempel: Tirsdag kveld var Filefjell stengt i cirka to timer etter at en polsk trailer skled og havnet i grøften — med kjettinger på.

— I en ideell verden sto vi på grensen inn til Norge og stoppet dårlig utrustede utenlandske vogntog. Det begynner å bli mange episoder med dem. Men dessverre: Vi lever ikke i en ideell verden, sier Fjellstad.

- De er nok i flertall

I Odda, der den estlandskregistrerte traileren laget trøbbel onsdag formiddag, sitter vakthavende overbetjent Terje Mala og er i hvert fall delvis med på hjertesukket fra politikollegaen.

— Det er ikke kun de utenlandske trailerne som skaper problemer. Men de er nok i flertall, sier Mala.

Før han legger til:

— Men også norske trailere blir stående fast, og prøver å komme så langt de kan uten kjettinger. Det hører med i bildet. Men de norske klarer gjerne å komme seg videre når de får lagt på kjettinger. Det har noe med lasting å gjøre, og hvordan trailerne er konstruert, sier overbetjenten.

«Stadig flere utlendinger»

Til vg.no tirsdag denne uken sa Håvard Stjern i Statens vegvesen at for dårlig skodde vogntog er et «stort problem» på norske veier. Han presiserte samtidig at det gjelder både norske og utenlandske vogntog.

I samme saken sa Norges Lastebileier-forbund at stadig flere utenlandske sjåfører tar på seg oppdrag i Norge - uten nødvendigvis å være tilstrekkelig utstyrt.

FORTVILET: Politiadvokat Arne Fjellstad begynner å se seg lei på utenlandske vogntog som ikke takler norske vinterveier. - De skaper både trafikale og sikkerhetsmessige utfordringer, sier politiadvokaten.
EIRIK BREKKE