— Det har vært nedbør hver eneste dag siden 12. oktober. Så nå har det regnet i mer enn 40 dager og 40 netter i Bergen. Kanskje det er på tide å begynne å spikre på Arken og få inn det viktigste i den, sier meteorolog konsulent Magnus Anglevik i Vervarslinga for Vestlandet til bt.no.

For dem som ikke er så bevandret i Bibelhistorien , anbefaler vi 1. mosebok 6.14 og 7.13, for mer eksakt kunnskap.

I går laget Sandvikshavet køer fra Åsane, og Bryggen sto under vann. Sjekk været på våre webkamera.

Springflo i dag også

Klokken 10.45 i formiddag nådde floen en ny topp. På forhånd regnet meteorologene med at vannet ville stå 50 – 65 cm over normalen. Det betyr 212 cm over det som står i tidevannstabellen.

Det var tett med journalister på Bryggen da vannet nådde toppen i formiddag. Se video!

Sent i kveld blir det trolig 40 – 55 over normalen.

— Trykket er litt høyere i dag enn i går, da kommer havflaten litt mer opp. I tillegg er det fullmåne, noe som betyr at trekkreftene fra sol og måne virker maksimalt i samme retning på havoverflaten, forklarer Anglevik.

Den 12. januar i 2005 herjet Inga på Vestlandet. Det var da kraftig vind og store havdønninger. Som kjent førte Inga til store skader. Havdønninger kan komme i dag og, men vinden er svakere.

Det forventes sørlig svak bris i formiddag. I kveld øker den til sørlig stiv kuling, med regn og haglebyger. Det er fare for torden og fortsatt veldig mildt.

Varmere enn en dårlig sommer

Minustemperaturen i natt var 7,9 grader. Til sammenlikning var minimumstemperaturen 5.juni i år 5,0 grader.

— Temperaturmessig har høsten i år er på høyde med den kaldeste sommeren vi har hatt, sommeren 1928. Årstidene er på vei med å viskes ut, mener Anglevik.

- Bergensere bør ikke klage

Til nå i desember har det regnet 136 millimeter i Bergen i desember, normalen for hele desember er 235 millimeter. Hittil i år er det kommet 2149 millimeter, mens normalen for hele året er 2250 millimeter. Med andre ord er vi kommet opp i over normal nedbør, på tross av en tørr vår og sommer.

— Men bergensere bør ikke klage. Det er de rundt oss som har det mye verre. I Oppstveit i Kvinnherad kommune kom det 736 millimeter i november, mot normalt 345 millimeter. Til sammenlikning kom det 475 millimeter i Bergen i november. På Kvamskogen kom det 662 millimeter i november, her er målestasjonen flyttet fra Eikedalen til Jonshøgdi og en har derfor ikke sammenliknbare tall her. Ved Takle i Gulen kommune har det øst ned ned 696,9 millimeter, mot normalt 380 millimeter, sier Angelvik.

Sjekk været der du bor!

Her kan du sjekke værobservasjonene for Hordaland. Det kan diskuteres om det var nebør 28. oktober. I statistikken står det 0,0 millimeter nedbør, men meteorologen mener det var dugg. Da har det kanskje bare regnet i 38 dager. Syndflodenkan være utsatt noen dager.

— Det var lett regn den 28. oktober, men det begynte akkurat i observasjonen klokken 08.00. I dette tilfellet var det lett regn og ikke dugg. Men fordi det beynte akkurat i observasjonen kom det ikke en dråpe i målebegeret, forklarer Anglevik.

BRYGGEN I MORGES: Butikkfolkene ryddet i morges opp etter gårdsdagen. De gjør seg klar til ny springflo i dag. Pallene er klare. Skal de begynne å spikre på Arken?
Finn Arnesen (mms)