— Barn i dag sitter enormt mye, sier Per Egil Mjaavatn, førsteamanuensis ved NTNU.

— Først sitter de hele dagen på skolen. Så kommer de hjem og setter seg ned foran PC-en, ipad'en, tv'en eller en annen skjerm.

Mjaavatn viser til en rekke målinger som viser at dagens barn er for lite aktive. En studie fra HEMIL-senteret i Bergen viser at en norsk 15-åring hver uke bruker 45 timer foran en skjerm etter skolen.

— Det er skremmende mye. Særlig når barn nærmer seg tenårene, sitter de mer og mer i ro.

- Omsorgsangst

Bergens Tidende skrev søndag om overbeskyttende foreldre som gjør barna en bjørnetjeneste. Barn som ikke får klatre i trær, reise alene på fritidsaktiviteter og som blir fotfulgt hver våkne time, mister verdifull erfaring, påpekte forsker Ellen Beate H. Sandseter.

Omsorgsangst, kaller Mjaavatn det.

— Foreldre er redde for ungene sine på en helt annen måte enn før. Kanskje noe av forklaringen kan være at mange bare har ett eller to barn. Før hadde man flere, og ikke mulighet til å passe på alle på samme måter.

I tillegg til foreldrenes redsel for at noe kan skje, er det mange andre og sammensatte forklaringer på at barn er langt mindre aktive i dag, og at de veier mer enn før: Personalmangel i barnehagene, som ofte fører til at turer blir avlyst. For dårlige utearealer i barnehager og på skoler. Barn som blir kjørt til alle aktiviteter.

— Barndommen er mer organisert enn før. I stedet for å leke og være aktiv i nabolaget, blir barna kjørt av foreldrene til idrettslag eller venner. Der sitter de sammen foran skjermen i stedet for å være ute og leke, sier Mjaavatn.

- Fri lek krever mer

Rådet til foreldre fra førsteamanuensis Helge Jensen er å sette grenser for hvor mye tid barn får bruke på internett og mobil.

— Først kom tv'en og tok en saftig bit av barn og voksnes fritid. Så stjal internett litt mer av tiden vår. Nå er barna trådløst på nett hvor som helst og når som helst, sier Jensen, som jobber ved Høgskolen i Bergen.

— Skal barn være fysisk aktive og ute i fri lek, må det settes grenser for hvor mye tid de kan bruke på nettet.

Også han er opptatt av barns mulighet til å utfolde seg i fri lek. Det er fysisk mer utfordrende enn organisert idrett, sier han, fordi barna tar seg ut på en helt annen måte.

Mor og far er rollemodeller

Studier viser at barn av velutdannede foreldre er mer aktive og i bedre fysisk form enn barn av foreldre med lav utdanning.

— Denne kløften vil bare øke etter hvert om de blir eldre, og det er skremmende, sier Mjaavatn.

- Hva kan gjøres for å motvirke utviklingen?

— Organisert fysisk aktivitet hver dag på skolen. Det er ingen vei utenom. De eneste institusjonene som kan gjøre noe med det, er skolene og barnehagene.

Helge Jensen
Paul S. Amundsen

Både Jensen og Mjaavatn oppfordrer foreldre til å være gode rollemodeller.— Foreldre som er fysisk aktive og drar barna med ut på tur i helgene, får mer fysisk aktive barn. Så enkelt er det, sier Jensen, som mener at barns mobilbruk bør begrenses.

— Ta opp temaet på foreldremøter, og lag en avtale foreldrene imellom. Hvis alle er med og begrenser surfingen, blir det ikke så lett for barna å vise til at alle andre får lov.

Låser inn mobilene

— Fem minutter, ti minutter, ikke mer, svarer tiåringen Mathias Sabaghi-Andersen på spørsmålet om hvor mye tid han bruker på mobilen hver dag.

Kompisene nikker samstemt. Mer enn ti minutter blir det ikke. Pluss spill og videoer på YouTube, legger de til.

Så viser de frem sine dyrebare mobiler. Flotte smarttelefoner, en av dem med Ronaldo på dekselet. Viktige eiendeler må pyntes på fineste vis.

13 år gamle Camilla Duesund synes ikke mobilbruken er noe problem. På hennes skole blir alle mobiler låst inne i et skap hver morgen. Der ligger de til skoledagen er over.

I snitt surfer hun en times tid hver dag, tipper hun. Men etter klokken 22 er det slutt.

— Det har foreldrene mine bestemt.

MEST I HELGENE: - I snitt er jeg vel på nett en times tid om dagen, sier Camilla Duesund, som har mobilen med seg når hun skal på kino med mamma.
PAUL SIGVE AMUNDSEN