Dagens gladmelding: Meteorologene forventer en ganske normal sommer på Vestlandet.

De siste årene har deler av sommeren regnet helt bort. I fjor kom den første høststormen i midten av juli. Og etter at det både i juli og august regnet mer enn normalt, slo september til som den våteste på syv år.

Også i 2011 fikk vi en unormalt varm og våt sommer, der særlig Østlandet regnet helt bort så en over 100 år gammel regnrekord falt.

Men i år skal det være mulig å nyte finvær uten å flykte utenlands.

Normalt betyr vekslende

Geir Ottar Fagerlid, meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet, understreker at en normal sommer betyr vekslende vær. Det vil bli regn, det kommer vi ikke unna.

— Sesongvarselet går over tre måneder og gir et uklart bilde. Man kan ha én måned med flott vær og én måned med gråvær, som sammen blir normalt. Skal du treffe på én bestemt toukersperiode med sol og blå himmel, kan vi ikke hjelpe deg, sier Fagerlid.

Det tremånedersvarselet derimot viser, er at det ikke blir verken en utpreget varm eller utpreget kald sommer, og heller ikke spesielt tørt eller vått.

Storm-meteorolog Simon Jury er enig med kollegaen. Han forventer nedbør rundt normalen eller litt under, og temperatur rundt normalen eller litt over.

— Det betyr en mye bedre sommer enn i fjor og året før, understreker han.

Juni og august best

Jury sier at de langsiktige værutsiktene for Europa og Skandinavia gir følgende bilde:

Juni: Høytrykk i nord, men et lavtrykk over østlige og sentrale deler av Europa som kan påvirke været sør i Skandinavia.

— Mindre nedbør i nord, og litt over normalen østafjells og rundt Oslo. Bergen får det ikke så verst, sier Jury.

Juli: Litt omvendt fra juni, med lavtrykk over store deler av landet, men noen bedre østafjells og rundt Oslo. Normale temperaturer, kanskje litt mindre nedbør enn normalt på Østlandet, og litt over normalen ellers.

— Dette er bare mitt beste forslag, juli er foreløpig usikkert og vanskelig forutse, sier han.

August: Mer som juni, med høytrykket tilbake over store deler av landet, men litt dårligere vær østafjells. Mindre nedbør enn normalt unntatt på Østlandet, der det vil ligge rundt normalen.

25 grader i morgen

— Folk har gjerne litt høye forventninger til sommeren. Syden-tilstander er ikke normalt her oppe. Normalen er vekslende vær. Plutselig blir det fint, neste dag kan det være drittvær, sier Fagerlid, og legger til:

— Det er jo derfor folk er så flinke til å utnytte finværet her i byen. Man slipper det man har i hendene og går ut og griller.

Og apropos finvær: I morgen ligger det an til 25 grader i Bergen, ifølge Fagerlid. Langtidsvarselet ser også fint ut, bortsett fra litt regn til helgen.

— De neste ukene blir ganske gode for Skandinavia og Norge, med temperaturer 3-5 grader over normalen. Juni ser bra ut for Bergen, sier Storm-meteorolog Simon Jury.