FINN BJØRN TØNDER

— Det var som å være inne i filmen. Makan til anlegg! Du kjenner vibrasjonene. Og det er liksom mye mer trøkk enn i Konsertpaleet. Samtidig hører man ikke et pip utenfor noen av de fem nye salene i Magnus Barfot kinosenter. Dette blir heftig og topp, sier maler Jan Kenneth Eide og murerne Rolf Haukeland og Trond Holm nesten i munnen på hverandre.

I likhet med en rekke andre håndverkere har de jobbet nesten døgnet rundt i ukevis for å få alt ferdig til den offisielle åpningen i kveld. Men sammen med markedsdirektør Elisabeth Halvorsen og direktør Stein Sandvik i Bergen kino kan de love at alt skal bli klart. I alle fall nesten ...

Men trass i iherdig jobbing har altså håndverkerne også fått prøvese og prøvehøre. Og konklusjonen er like soleklar som været var i Bergen i går: - Vidunderlig.

Nå er det MB 1, 2, 3, 4 og 5

I andre byer ler de av oss mellom fjellene når vi snakker om filmen vi har sett i KP 1, KP 2 osv. Nå må vi bli vant til nye begreper. For her etter kan du også gå i MB 1, MB 2 osv.

Markedsdirektøren beskriver de nye kinosalene slik: - For første gang siden 1946 har det nå handlet om å få skoen til å passe foten og ikke omvendt, sier Elisabeth Halvorsen og snakker om «Barfoten», som det nye kinosenteret ganske sikkert kommer til å hete på folkemunne.

Er du forvirret på grunn av alt snakket om føtter, kan det også sies slik: I 1946 ble Forum kino på Danmarks plass bygget til kinodrift. Alle kinosalene vi har fått i denne byen senere er satt opp i bygg som egentlig var tiltenkt noe annet. - Nå har vi skapt kino fra grunnen av igjen. Det er klart det betyr noe for kvaliteten, sier Halvorsen.

Koster flesk

— Veldig mye bra for nesten 90 millioner kroner, sier kinodirektør Stein Sandvik, der han står utenfor den nye bygningen et halvt steinkast fra Konsertpaleet. - Og ikke en nabo er blitt uvenner med oss. Så har de også fått beholde solmulighetene. Det er derfor det er en bue øverst på bygningen, sier Sandvik til BT.

Byggebudsjettet har vært på 84 millioner kroner. I tillegg er det brukt 4,8 millioner kroner på det markedsdirektøren kaller det siste nye innen kinoteknisk utstyr. Og bare i gatene rundt kinobygget er det investert en million kroner for at kommunale gater skal se vakrere ut. - Ikke en krone er hentet fra Bergen kinos eier, Bergen kommune. Dette har Bergen kino lånefinansiert selv. - Og vi skal klare å leve med det, sier Elisabeth Halvorsen.

Lorentz Grieg

Magnus Barfot kinosenter er bygget for å være godt synlig i bymiljøet. Derfor har arkitekt Lorentz Grieg tegnet et høyteknologisk byggverk bestående av mye glass, stål og sinkkledning. Glasset er for øvrig hovedtanken bak bygget. De åpne vrimleområdene skal nemlig være en del av gatebildet. Mens de lukkete kinosalene kun er til for film. Det vil si: På dagtid skal de også brukes som konferansesenter, av Scandic Bergen City. Det utelukkes heller ikke at kinosalene kan brukes til andre kulturformål.

— Poenget er nemlig at nå blir det mye lettere å bruke kinoen til andre ting også. Samt at litt mer smale filmer kan vises over lengre tid. Vi har jo langt flere plasser, og oppnår en lang rekke fordeler på den måten, sier Elisabeth Halvorsen, og snakker om de 1060 plassene i de fem salene. I praksis betyr det 5000 ekstra kinostoler i helgene, regnet ut etter antall forestillinger lørdag og søndag. Det i tillegg til de 10.000 Konsertpaleet tilbyr fra før. Nå skal det nemlig bli lett å få kinoplass i helgene. Noe byens borgere ikke har opplevd før.

Nok bergensere?

— Men er det nok bergensere til langt flere filmtilbud?

— Ja, vi tror det, sier Stein Sandvik. Dagens besøksnivå ligger på rundt 1,2 millioner. Vi mener bestemt det nye kinosenteret vil øke det tallet til 1,5 millioner i året, sier han. De fem nye salene har henholdsvis 220, 266, 222, 200 og 152 plasser. Stolene er spanske og make til KPs og Forums. Salene er enkle og vakre. - Bare tenkt filmtanken. Lite annen kunst og inntrykk i bygningen. Faktisk bare to store graffittier begått av en lokal kunstner. Kunstverkene skal offisielt avdukes i dag. Og noe må vi få holde hemmelig til da, sier kinodirektøren. - Vi har forresten tenkt lokalt i det meste med dette bygget. Lokal arkitekt, norsk design på møblene (Norway Says) og lokal graffiti, sier Elisabeth Halvorsen, som også fremhever ventilasjonsanlegget i kjelleren. - Det gir lik temperatur i alle salene uansett årstid. Ikke akkurat noe vi er bortskjemt med i KP, sier hun.

Mange premierer

Det kan ganske sikkert sies mye mer om det nye bygget. Men kanskje bør du sjekke selv? Det mangler ikke på tilbud åpningshelgen. Eksklusive førpremierer i hopetall. Her er noen av titlene til åpningshelgen: «Motorsykkeldagbøkene», «Populærmusikk fra Vittula», «Jorden rundt på 80 dager». - Bare på lørdag er det vel nærmere 100 forestillinger, sier markedsdirektør Elisabeth Halvorsen.