Bt.no var på veien for å sjekke trafikken mellom Sandsli og sentrum. Det var sammenhengende kø fra Danmarks plass til Jæger i Fjøsangerveien. I Inndalsveien var køene mindre.

Klokken 08.50 var køene ved Danmarks plass begynt å avta. Men BT-teamet hadde brukt 30 minutter fra Jæger til Danmarks plass.

De store problemene var i Fjøsangerveien, mens over Danmarks plass gikk det ifølge politiet bedre enn fryktet.

— Forberedt

— Det har vært mer kø enn normalt, men de fleste ser ut til å ha vært forberedt på omleggingen. Heldigvis har det ikke vært trafikkuhell, sier Oddvar Gandrudbakken, politibetjent i trafikkseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon.

— Det gikk bedre enn vi hadde grunn til frykte. Mange bilister startet tidligere enn vanlig. Hvis folk skal bruke bil, anbefaler jeg å starte tidlig i tiden fremover. Men aller helst bør folk ta ta bussen, sier informasjonssjef Rune Jenssen ved bybanekontoret.


Følg trafikken på Danmarks plass fortløpende på vårt webkamera.

Kø allerede søndag

Det bebudede arbeidet på Bybanen skulle ikke begynne før mandag morgen, men allerede søndag ettermiddag ble det meldt om kaos på Danmarks plass. Ifølge Statens Vegvesen er det demonteringen av en såkalt «galge» — stativet som lysskiltene henger fra over veien - som skapte kaos mandag ettermiddag.

— Dette er relatert til bybanearbeidet, ja. De er ferdige om ikke så lenge, og så blir det store forandringer igjen fra i mandag av, melder Vegvesenet.

Se kart over nye kjøremønstre her

D-dag i dag

— Vær så snill å ta bussen. Eller vent til etter rushtiden med å kjøre til byen, er vegsjef Olav Finnes bønn til bilistene fra mandag morgen.

Det gjelder trafikken fra sør inn mot Bergen sentrum. I helgen ble det satt opp sperringer for å slippe til anleggsmaskinene. Fra mandag morgen er arbeidene i gang med bybanetraseen forbi Strømmen og over Danmarks plass.

— Nå blir det alvor, sier distriktsvegsjef Olav Finne.

Over 50.000 biler i døgnet passerer gjennom krysset på Danmarks plass. Mange mener det er trangt nok som det er i dag, med tre kjørefelter i hver retning. Fra mandag morgen, 28. januar, må nordgående trafikk presse seg sammen i to kjørefelt.

– Vi må nok regne med mer opphoping av trafikken. Så får vi håpe at det går seg til, og at bilistene innretter seg etter de nye forholdene, sier Finne.

Heishuset rives

Samtidig som arbeidene starter på Danmarks plass, begynner også arbeidene på Gamle Nygårdsbro. Også her stenges all biltrafikk ute. Altså må all bil- og busstrafikk heretter opp på den nye broen.

Fotgjengere og syklister vil fortsatt ha fri adgang til gamlebroen, men bare på siden inn mot Store Lungegårdsvann. På utsiden av Gamle Nygårdsbro skal det nemlig bygges en ny bro over til den nye rundkjøringen der Solheimsgaten møter Møllendalsveien. Rune Jensen på bybanekontoret opplyser at det gamle heishuset på Gamle Nygårdsbro skal rives allerede i løpet av helgen.

Lettere etter sommeren?

Ifølge bybanekontoret skal nevnte sperringer stå ved lag til november. Men Rune Jensen sier at man vil forsøke å lette på restriksjonene så snart som mulig etter sommeren.

Med ett unntak: Jonas Lies vei vil være stengt for godt ut mot Danmarks plass. Bare utrykningskjøretøyer vil ha adgang til å passere.

TRAFIKKMASKIN: Bybanen endrer trafikkbildet og medfører nye kjøremønstre på Danmarks plass. Slik vil den trafikale fremtiden se ut i området. (Trykk på "større bilde" for å forstørre".)
Marita Aarekol