Det var rundt klokken 02 natt til søndag at tenåringen ble tatt for dokumentfalsk på utestedet Rett-Vest Bømlo og anmeldt av politiet.

— Å bruke en annens ID for å komme inn på et utested, kan virke uskyldig. Det er det ikke. Dette er en forbrytelse. Ikke en forseelse. En forbrytelse henger ved deg på en helt annen måte enn en forseelse, sier Odd Nesse, politiadvokat i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

— Jeg vil faktisk heller anbefale folk å snike seg inn fremfor å bruke falsk legitimasjon, sier han.

Kan hindre karrieren

En forbrytelse dukker opp på en vanlig politiattest. Det gjør ikke en forseelse. Å fremvise en vanlig politiattest kreves i en rekke yrker. Blant annet ved søknad om advokatbevilling, arbeid i barnehager og skoler, arbeid i brannvesenet eller om man skal ta flysertifikat.

En forbrytelse, som det er snakk om her, vil dukke opp på den vanlige politiattesten i to år.

I en uttømmende politiattest vil forbrytelsen imidlertid stå for alltid. Denne kreves ved opptak til politihøyskolen, til forsvaret eller dersom man ønsker å arbeide som vakt i et vaktselskap.

Slår hardt ned på ID-juks

Alf Johansen, daglig leder ved utestedet «Rett-Vest Bømlo, sier det er vanlig prosedyre å ta kontakt med politiet dersom noen prøver å komme seg inn ved hjelp av falsk ID.

— Dette er noe vi ser alvorlig på, og slår hardt ned på. Det er en grunn til at vi har aldersbegrensning. Vi har heldigvis bare hatt et par tilfeller av ID-falsk de siste årene. Bømlingene oppfører seg stort sett fint, understreker Alf Johansen.

1500 kroner i bot

Alle som blir tatt med falske identitetskort, kan bli anmeldt og ilagt bøter på minimum 1500 kroner.

Straffelovens paragraf 372 brytes ved bruk av falsk legitimasjon. Strafferammen er bøter eller fengsel i inntil fem måneder for den som blir tatt, og bøter eller fengsel i inntil tre måneder for den som vel vitende overlater legitimasjonen sin til andre.

Er det greit å bruke andres ID-kort for å komme inn på utesteder? Si din mening i kommentarfeltet!