— Riving betyr økonomisk vinning dersom markedsverdien på boligene går mye ned, sier skadesjef i Vesta Steffen Gjørva.

Beboere som i utgangspunktet ønsket å flytte fryktet at de ville få store problemer med å selge boligen til normal pris. Dermed ville det også blitt vanskelig å kjøpe seg en tilsvarende bolig et annet sted.

Garantert nytt hus

Hvis husene blir revet vil alle beboerne garanteres et forsikringsoppgjør som er godt nok til å bygge opp en bolig et annet sted selv om markedsverdien i Hatlestad terrasse synker til bunns.

— Ifølge vanlige vilkår skal kundene få bygge opp en tilsvarende bolig som den de har tapt. Markedsverdien har ingen betydning for erstatningssummen, sier skadesjef Steffen Gjørva.

Tidligere denne uken spådde flere eiendomsmeglere et dramatisk prisfall i Hatlestad terrasse.

— Mange vil forbinde denne adressen med uhygge. Dette kan føre til at verdien blir vesentlig lavere enn den var før raset, sa direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Finn Tveter.

For beboer Gunnlaug Steine var gårsdagens rapport som anbefaler riving av hele den første husrekken og deler av den andre gledelig lesning. Hun vil uansett ikke bo i Hatlestad terrasse.

  • Fantastisk rett og slett. Økonomisk er dette det beste som kunne skje. Riving betyr at vi får penger til å bygge opp noe nytt et annet sted, sier hun.

- Best med nytt hus

Steine tror løsningen som geologene skisserer opp er til det beste for alle parter.

— I det lange løp tror jeg ingen vil være tjent med å bo her selv om noen synes tanken på å flytte er trist i dag. Minnene er for vonde, sier hun.

Steine tror prosessen med å bygge opp et nytt hjem kan være positivt for mange av de rammede familiene.

— Det er fremtidsrettet og kjekt å kjøpe nye ting for å gjøre det koselig rundt seg. For meg er det terapi å drømme om hva jeg kan gjøre i tiden fremover, sier hun.

Fem representanter for beboerne fikk se resultatet fra geologenes undersøkelse en halv time før pressekonferansen i går. Deretter ble resten av beboerne informert. Ikke alle klarte å se det positive i at hjemmene deres kan bli revet.

- Trist

— Jeg synes dette er trist selv om jeg var forberedt på å flytte ut. Selvfølgelig forstår jeg at vi ikke kan bo på et sted som ikke er trygt for nye ras, men det var ikke hyggelig å se denne rapporten, sier Rune Mikal Birkeland.

Mange av beboerne som Bergens Tidende var i kontakt med ga også uttrykk for at de trengte tid til å fordøye rapporten.

Inger Nilsen som bor i Hatlestad terrasse 48 vil se flere rapporter før hun kan svare på om hun ønsker å flytte tilbake.

— Det er helt umulig å gi noe klart svar slik situasjonen er i dag. Vi trenger heller ikke å ta stilling til hvor vi skal bo før noen forteller oss at området er helt trygt, sier Nilsen, som fremdeles bor på hotell sammen med mannen og tre barn.

FORESLÅR RIVING: Hvis husene blir revet vil alle beboerene garanteres et forsikningsoppgjør som er godt nok til å bygge opp en bolig et annet sted selv om markedsverdien i Hatlestad terrasse synker til bunns etter raset.
ØRJAN DEISZ (arkiv)