— Beboerne her er sterkt berørt av det som har skjedd. De forstår veldig godt at drapene kan få negative konsekvenser for dem og kan utløse frykt, sier Assisterende direktør i Hero Tor Brekke.

Det er Hero som driver asylmottaket i Årdal, der mannen som skal ha knivdrept tre personer på Valdresekspressen, var bosatt.

Ekstra oppfølging

Mannen, som opprinnelig er fra Sør-Sudan skulle etter planen sendes ut av landet i dag.

Asylmottaket i Årdal har rundt 150 beboere som holder hus på ulike steder i kommunen. Tor Brekke og andre ansatte har i dag brukt mye tid på å formidle informasjon til alle. De som delte hus med 31-åringen har behov for ekstra oppfølging.

— Mange reagerer med sjokk på det som har skjedd og de har et stort behov for informasjon.

- Godt forhold til lokalbefolkningen

31-åringen kom til Årdal 26. august i år, etter å ha oppholdt seg i mottak på Østlandet siden april. Allerede i juni ble det avgjort at han skulle sendes tilbake til det landet der han først søkte asyl, i nemlig Spania.

Alle medlemsland i Schängen, deriblant Norge, har avtalt at alle søknader om asyl skal behandles i det landet der søknaden først ble sendt.

Tor Brekke kjenner ikke til at mannen har vært knyttet til noen voldelige episoder mens han har bodd på asylmottaket i Årdal. Forholdet mellom beboere og lokalbefolkningen skal ha vært godt.

— Vi oppfattet at dette fungerte veldig bra. Beboerne har vært aktive i kommune og har blant annet stilt på dugnad. Desto mer skjokkerende og uventet er dette som nå har skjedd, sier Brekke.

Han håper på et godt samarbeid med kommunen for å gjenopprette tilliten til beboerne på asylmottaket.

Cirka 12 ulike nasjonaliteter er representert blant asylsøkerne.

- Unngå stigmatisering

Dag Nordanger er forsker og spesialist i traumepsykologi. Sammen med biskop Halvor Nordhaug har han i dag hatt kontakt med flere av prestene i Årdal. De er svært opptatt av at lokalsamfunnet må unngå polarisering og stigmatisering i kjølvannet av de brutale drapene.

— Når en dramatisk handling som dette blir begått av noen som ikke er etnisk norsk rammer det innvandrerbefolkningen veldig sterkt, sier Nordanger.

Mange opplever en sterk frykt for å bli identifisert meg gjerningsmannen.

— Dette kommer på toppen av den forferdelsen alle føler, sier Nordanger.

Psykologen oppfordrer lokalsamfunnet til aktivt strekke seg ut mot beboerne på asylmottaket og andre innvandrere.

— Å signalisere veldig tydelig at dette er noe som rammer alle, er svært viktig. Det er også viktig å opprettholde de arenaene der det er naturlig å komme sammen og snakke, sier han.