De så båten komme mot seg, men tenkte at den ville svinge. Kanskje det var noen som ville skremme dem og svinge i siste liten?

Fem unge menn satt i båten noen hundre meter ute på Samnangerfjorden ved Tysse. Klokken var over ett natt til søndag, en nydelig sommernatt. De var på vei hjem fra fest på en brygge.

Nå ventet de på at båtføreren skulle fylle bensin.

Motoren var slått av på den lille speedbåten, men lanternene lyste. Bensinkannen lå under et sete, og de måtte flytte på seg slik at båtføreren fikk hentet den frem.

— Kom opp av vannet

Det var da de ble oppmerksomme på båten som hadde stø kurs mot dem. I stor fart kom den innover Samnangerfjorden med peiling midt på den lille speedbåten.

— Vi tenkte at «han svinger vel», men så kom han så nær at tre av oss hoppet i sjøen. Jeg ble igjen om bord sammen med en annen. Vi fikk se båten fly over oss, forteller Tobias Hanevik.

Han synes selv det er vanskelig å tro det er sant når han tenker tilbake på hendelsene natt til søndag.

Speedbåten ble truffet i siden, mellom der de to satt. Han anslår farten til å ha vært rundt 30 knop. Kameraten som satt igjen i båte, ble slått over ende og havnet i sjøen sammen mad de andre tre.

Den kom opp av vannet med et smell og seilte gjennom luften — like ved Hanevik - og ned i sjøen på den andre siden.

— Vi har hatt utrolig flaks når det først skulle gå galt. Det var jo en propell som fór forbi der oppe også, sier Hanevik til bt.no.

Han fikk et kutt i armen, skrubbsår og brannsår.

Båtfører var ikke edru

Han kom likevel fra det med mindre skader. Kuttet i en armen så først ille ut, og ambulanse ble tilkalt, men det viste seg å være lite alvorlig. Et ribben kan også være brukket, mener han i dag.

De fire i vannet ble plukket opp og speedbåten slept til land av båten som kjørte på dem.

— Han la seg flat og beklaget det som hadde skjedd, forteller Hanevik.

De bor alle i den samme bygden innerst i fjorden.

Det var ikke mange på fjorden denne kvelden som var edru. Båtføreren som fikk seg en flytur, blåste politiets måleapparat opp til 1,52 i promille. Han ble tatt med videre for å avgi blodprøve.

Speedbåten ble kløyvd på den ene siden. Den må ligge i naustet en stund fremover.

SKIKKELIG SMELL: Den andre båten ble presset opp og fikk seg en flyvetur.
Jo Hjelle