– Det er for galt dersom det er gjort en gransking, og de finner ut at alt var slik det skulle, for det var det i hvert fall ikke, sier Tone Jacobsen, mor til Kristiane Jacobsen.

Hun mener barnevernet burde funnet andre løsninger for å holde henne under barnevernets omsorg.

– De gjorde ikke jobben sin. De hadde ikke noe annet å komme med og de håpet at jeg hadde noen forslag. Det er det dummeste de kunne gjort. De visste godt at jeg hadde store rusproblemer da, sier hun.

– Burde ha et tilbud

– Hvilken betydning har det for deg at Odda kommune nå er frikjent ansvar?

– Det er klart at de må ta ansvar for det. Det var de som hadde ansvaret for henne, og så sa de henne opp.

Bestemoren til Kristiane Jacobsen, Nora Nesbø, mener også at barnevernet sviktet da de skrev henne ut fra Bjørgvin ungdomssenter.

– De hadde ansvar til hun var atten, og de lot henne gå. Å si at hun kunne gå var den letteste løsningen. Kristiane ble gitt opp. Hun var jo et barn. Hun var ikke en voksen som kunne ta vare på seg selv. Jeg tenker mye på dette, sier Nesbø.

– Systemet må forandres

Nesbø ønsker ikke å stille personer til ansvar, men hele barnevernssystemet.

– Et barn som er på ville veier, som skader seg selv med livsførselen sin, som er i en annen verden, skal de bare gå til de går utfor stupet, slik hun gjorde? Jeg tenker generelt, ikke bare på henne, men på alle barn. Jeg har ikke klandret noen, annet enn systemet. Jeg tenker ikke på menneskene som jobber der, men at systemet må forandres. Vi kan ikke ha det slik, sier hun.