I Stormyra barnehage i Fyllingsdalen sitter femåringene Laura, Agate, José og Patrick sammen med Irene Bergfjord og Jonny Furdal og lager julelenker. Det er bare få dager igjen til jul og stemningen er god.

Men slik var det ikke på torsdag i forrige uke, da de skulle på juletur til byen. Barna skulle levere julegaver under juletreet på Torgallmenningen og besøke Pepperkakebyen.

Før de tok turen inn til pepperkakehusene, ville de ta en rask lunsj på Augustin på Galleriet.

— Det er et sted som har vært veldig barnevennlig tidligere, og jeg har selv vært der med barn på privaten, sier Irene Bergfjord i Stormyra barnehage.

Ikke velkommen

Bergfjord bestilte noen ting til seg selv først, og så fortalte hun at hun kom fra en barnehage og skulle bestille boller til seks barn og tre voksne. Da rygget damen bak kassen, og ut kom det som Bergfjord antar var sjefen.

— Barnehager er egentlig ikke velkommen her. De tar for stor plass og legger igjen for lite penger, sa damen bak disken til meg, sier Bergfjord.

Ble provosert

Bergfjord ble helt paff og trodde ikke helt det hun fikk høre.

— Jeg ble utrolig provosert siden vi ble stigmatisert fordi vi var barnehage. Jeg spurt også om vi aldri fikk lov til å komme her mer, sier hun.

De fortalte at de alle fall ikke kunne komme igjen før etter nyttår. De holdt nemlig på å utarbeide et menyforslag til barnehager til neste år.

— Det ble en veldig ubehagelig situasjon, men heldigvis merket ingen av barna noe til det.

Forskjellsbehandling

Bergjord har ingen forståelse for at barnehagebarn ikke er velkommen i restauranten.

— Egentlig ikke. Det er jo ingen forskjell om man er der med private barn eller barn fra barnehage. Det er jo heller ikke slik at vi henger i lampene, sier hun.

Hun sier at hun fikk en tydelig følelse av at de ikke var velkommen der til neste år heller.

— Jeg kommer ikke til å gå der mer verken som privatperson eller med barnehagen, sier hun.

En misforståelse

Daglig leder ved Augustin på Galleriet, Therese Hegrestad, tror det har skjedd en misforståelse.

— Det som ble fortalt til meg i etterkant var at hun som sto bak disken hadde oppfattet det slik at de hadde medbrakt mat og at de derfor skulle gitt beskjed om dette på forhånd, sier Hegrestad.

Hun forteller at det har vært et problem at barnehager kommer til restauranten og spiser kun medbrakt mat.

— Det er spesielt mange barnehager som kommer innom nå når Pepperkakebyen er her, sier hun.

Hun sier også at restauranten hadde håpet å få på plass en egen julemeny for barnehager denne julen, men at det nå er utsatt til neste år.

— Det er selvfølgelig beklagelig det som har skjedd og jeg vil få understreke at barn selvsagt ikke er uvelkomne hos oss. Alle betalende gjester er hjertelig velkomne, små som store sier hun.

Har du opplevd lignende ting? Skriv gjerne noen ord i feltet under!