Bergensere i alle aldre møtte i dag frem på Torgallmenningen for å gi sin støtte til asylbarna.

Markeringen «Vi gir oss ikke, rettferdighet for asylbarna!» samlet også politikere, prester og representanter fra i alt 39 forskjellige organisasjoner og partier.

— Politikerne har erkjent at de har vært for strenge i denne saken. Barn er selvstendige individ, og de skal ha selvstendige rettigheter. Det krever vi i dag, sa Aina Heldal Bøe, en av initiativtakerne, i sin apell.

Ikke fornøyd med regjeringen

Bakgrunnen for markeringen er regjeringens forslag til amnesti for asylbarn som de la frem i Nydalen-avtalen, samarbeidsavtalen mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF.

— Den løsningen de kom frem til er ikke god nok. De sa vi har oppnådd rettferdighet, det har vi ikke gjort, sier Bøe til bt.no.

To sentrale krav var listet opp for at lengeværende asylbarn skulle få bli i Norge:

De må komme fra land med returavtale, og foreldrene må ha medvirket til å avklare sin identitet.

Bøe reagerer på at kravene ikke har noe med barnas rettigheter å gjøre.

— Vi krever at politkerne legger barnas rettigheter, barnas beste og deres tilknytning til riket til grunn for at de får bli, sier Bøe.

Også i Oslo, Tromsø, Hamar, Lillesand og Harstad arrangeres det i dag markeringer for de lengeventende asylbarna.

- Nytter å bry seg

Markeringen kommer også i en tid med flere rettssaker som omhandler asylbarna. I går vant Neda Ibrahim (12) og familien frem i Oslo tingrett, og skal få ny vurdering av Utlendingsnemnda.

Tidligere i år fikk Nathan Eshete og familien hans i Ytre Arna lov til å bli.

— Dette viser at det nytter å bry seg, sa Bøe fra scenen på Torgallmenningen, til applaus fra de fremmøtte.

Stor oppslutning

Bøe var leder for støtteforeningen for Nathan og familien hans. Hun opplever at engasjementet for asylbarna går i bølger, og at det har roet seg litt etter at familien Eshete fikk opphold tidligere i år.

— Men derfor er det utrolig kjekt at så mange kommer i dag. Det er en fantastisk oppslutning, og flott at folk holder ut i denne saken, sier hun til bt.no.

Mange organisasjoner og politiske partier var også representert på Torgallmenningen i dag. Alt fra Rødt Bergen til Bergen Høyre har tilsluttet markeringen.

Selv om det var forskjellige oppfatninger blant politikerne om hvor vellykket amnestiet til regjeringen er, var de alle enige om at jobben ennå ikke er gjort.

— Kampen vinnes først og fremst i folks hjerter. Det er nok ingen her i dag som trenger å overbevises om at asylbarna må få bli, men en del andre gjør det. Klarer vi det, vinner vi også kampen, sa Erlend Horn fra Bergen Venstre.

— Barnas beste må komme først, sa Torstein Dahle fra Rødt Bergen.

Bredere enn noen gang

— Det har aldri vært så bred tilslutning før, mener Bøe.

Nå håper hun politikere også sentralt får øynene opp for at engasjementet fermdeles er tilstede.

— Jeg håper de ikke gir seg før de har oppnådd rettferdighet. Og med det mener jeg at alle bør få prøve sakene sine på nytt, og at man legger barnas rettigheter til grunn, sier Bøe.