— Saken er unik fordi det er første gang det er tatt ut tiltale for menneskehandel ved utnytting av mindreårige barn i vinningskriminalitet.

Det sier politiadvokat Rudolf Christoffersen i Hordaland politidistrikt. Han er med i politiets spesialgruppe EXIT, som blant annet jobber med menneskehandelsaker.

Kyniske bakmenn

Denne uken ble det tatt ut tiltale mot to litauiske menn som antas å være bakmenn i det politiet mener er organisert barneslaveri, og hvor profitten skal ha vært høy.

Fire litauiske barn i alderen 15-17 år skal ha blitt sendt til Bergen, Stavanger og Tønsberg. Der skal de ha blitt utnyttet til å stjele alt de kom over.

— Det er vår oppfatning at de tiltalte kynisk har utnyttet mindreårige barn for egen vinnings skyld. Alle barna kommer fra alkoholiserte oppløste hjem, sier Christoffersen.

Den ene av de antatte bakmennene (30) ble pågrepet allerede i mars i fjor, og har sittet i varetekt siden da.

Sistemann fengslet

Den andre, en 25 år gammel mann, har, som BT har skrevet tidligere, sittet fengslet i Polen siden før jul i fjor. Men først onsdag denne uken fikk norsk politi overlevert ham til Norge og Bergen.

Mannen har tidligere vært etterlyst over hele Europa, men det var ikke før han frivillig tok turen til Polen at norsk politi fikk napp.

Fredag fikk politiet medhold i åtte ukers varetekt for mannen.

Politiet mener at de to har lokket barna til Norge gjennom å love dem jobb på en fiskefabrikk. I stedet skal de ha måttet begå tyverier i butikker i Bergen.

— De måtte gjerne jobbe fra morgen til kveld, og hadde ingen mulighet til å trekke seg ut av dette. De hadde ikke penger, mat, eller engang fast sted å bo. Barna måtte sove i biler, i telt, eller i leiligheten til den ene tiltalte, sier Christoffersen.

Svært innbringende

Barna skal ha blitt utstyrt med polstrede vesker, før de ble kjørt til butikker og kjøpesentra i bergensområdet.

Der skal de to bakmennene ha pekt ut eller forklart hva barna skulle stjele. Ifølge politiet måtte de fire barna ta tre slike turer til Bergen og Norge fra høsten 2009 og utover vinteren 2010, da den ene bakmannen ble pågrepet i en aksjon i Sund.

Barna skal ha vært svært innbringende for bakmennene.

— Vi mener at de i hvert fall må ha hatt en samlet fortjeneste på rundt 500.000 kroner. Men det er et veldig forsiktig anslag, sier Christoffersen.

To fortsatt i Norge

Det lille barna skal ha sittet igjen med, skal ha blitt sendt hjem til deres foreldre i Litauen.

To av barna befinner seg fortsatt i Norge, hvor de har fått status som offer for menneskehandel. Barnevernet mener de ikke har noe hjem å reise hjem til, og mener at de to er ureturnerbare.

Det er Statsadvokaten i Hordaland som har tatt ut tiltalen mot de to mennene. Saken er ventet å komme opp over sommeren.

Skulle mennene bli dømt etter tiltalen, risikerer de opp til 10 års fengsel.