De grusommere bildene og historiene fra Japan når også frem til barna. Psykolog Atle Dyregrov ved Senter for Krisepsykologi i Bergen i Bergen mener det er nødvendig at voksne snakker med barn om det som skjer.

— Vi vet at svært mange barn snapper opp hva som rapporteres fra Japan. Mange blir redde. De forstår ikke det som skjer, sier han til bt.no.

Senter for Krisepsykologi har fått inn flere meldinger fra barnehager og foreldre. Meldingene går ut på at barn helt ned i fire-femårsalderen er opptatt av det som skjer i Japan. En mor fortalte at datteren på fire år hadde hørt om bølgene i Japan i radioen da hun satt i bilen.

— Det er forbausende hva små barn helt ned i to-tre års alderen oppfatter. Man skal ikke undervurdere hva de får med seg, sier Dyregrov.

Skadelig

  • Vi vet fra forskningen etter 11. september at dramatiske bilder og filmer som gjentas kan skade enkelte barn. Spesielt sårbare og engstelige barn kan ta skade, forteller han.

Dyregrov vet at barn helt ned i barnehagealder får med seg det de voksne snakker om. Når barna kommer i skolealder, tar de nyhetene aktivt til seg. De får med seg ting fra TV og internett, ofte uten at de voksne vet det.

— Det som er forskjellen er at voksne kan fortolke ting, det kan ikke barn. Fantasien deres kan være verre enn virkeligheten, forteller Dyregrov.

Psykologen mener foreldrene må gi barna redskaper til å forstå det som skjer.

- Begrens eksponering

Dyregrovs råd til foreldre er å regulere nyhetseksponeringen, slik at barna ikke får se de samme bildene om og om igjen.

— Vi må ikke skjerme barna, men begrense eksponeringen. Det er viktig at de små ikke blir gående alene med bekymringer.

— Det er så sterke bilder, og nå kommer også de forferdelige historiene. Spør hva barnet har sett og hva de tenker om det, råder psykologen.

Må få forklaringer

Barneombud Reidar Hjermann er også opptatt av at barn må få alderstilpasset informasjon og svar på det de lurer på.

— Jeg håper at alle skoler er oppmerksom på at elevene får med seg de dramatiske nyhetene fra katastrofene i Japan.

— Barn og ungdommer må få gode forklaringer på det alle snakker om, så de slipper å lage sine egne forklaringer på det som skjer, sier han til bt.no.

Råd til skolene

Redd Barna sendte mandag denne uken ut brev til flere bergensskoler med oppfordring om å snakke med elevene om det som skjer i Japan.

I brevet gir de også råd til samtale og ressurser til undervisningen, utviklet av Magne Raundalen og Jon Håkon Schultz.

— Rådene handler om hvordan snakke med barn om katastrofer, sier regionleder Espen Anderson i Bergen.

Barn får med seg hva som skjer, derfor er det viktig at lærere og andre voksne legger til rette for at barn får snakke om sine inntrykk. Vi må formidle noen råd til voksne om håndtering av situasjonen, sier han.

Hva synes du om rådene? Skriv gjerne noen ord i feltet under!

SNAKK MED BARNA: Psykolog og barneombud Reidar Hjermann oppfordrer foreldre til å ta barnas frykt på alvor. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX