• Jeg håper han mener det inderlig. Men ifølge politiet var truslene planlagt, og mer enn et øyeblikks raseri, sier Erna Solberg om unnskyldningen fra irakeren som er tiltalt for å ha drapstruet henne.

Mens Solberg satt i vitneboksen i Bergen tingrett, fikk irakeren lov til å lese høyt følgende budskap til statsråden:

Ber om unnskyldning

— Jeg ber kommunalministeren om unnskyldning. Jeg er veldig lei meg og trist, og kommer aldri til å gjøre dette en gang til. Jeg var sint da det skjedde, sa 31-åringen i retten.

Solberg ser ikke bort fra at hun kan tilgi mannen som skal ha truet henne på livet.

— Jeg bærer ikke personlig nag til ham. Jeg oppfatter det ikke slik at truslene var personlig ment, sa statsråden på en improvisert pressekonferanse i Tinghuset onsdag ettermiddag.

Livet forandret

Overfor retten ga Solberg uttrykk for at livet er blitt forandret etter at BT informerte henne om drapstruslene i september.

— Siden den helgen har jeg bestandig hatt livvakter med meg, og lever nå et veldig planlagt liv. Jeg går ikke ut på kveldstid, truslene har begrenset alt som er spontant. Alt er blitt mer tungvint, sier hun.

Selv ikke helt dagligdagse gjøremål kan utføres uten livvakter.

— Jeg kan for eksempel ikke handle alene i Rimi-butikken 800 meter fra der jeg bor. Nå er det mannen min som handler hver gang, sier hun.

Særlig belastende var truslene for statsrådens ektemann og to små barn. Først den siste tiden har frykten begynt å slippe taket, forklarte Solberg i retten.

Var sint

Tiltalte vedgår å ha sagt til helsepersonell ved Sandviken sykehus at han aktet å drepe Solberg.

— Jeg var veldig sint da jeg sa det, men klarer aldri å gjøre noe ondt. Jeg ber om unnskyldning, sier han.

— Kan du forstå at de indirekte truslene mot Erna Solberg var egnet til å fremkalle frykt? spurte aktor, Jannicke Fløystad.

— Ja, nå vet jeg det, svarte 31-åringen.

Det er på det rene at tiltalte var i en vanskelig situasjon da truslene ble fremsatt:

  • I retten forklarte han at faren hans, som han ikke hadde sett på syv år, nettopp hadde blitt drept av de amerikanske invasjonsstyrkene i Irak.
  • Irakeren forklarte også at konen hans nylig hadde gitt uttrykk for at hun ville skilles.
  • Han hadde nylig fått endelig avslag på en asylsøknad da truslene ble fremsatt.
  • Han ble behandlet for psykiske problemer ved Sandviken sykehus.

Innrømmer straffskyld

Den 31 år gamle irakeren vedgikk straffskyld da saken mot ham begynte i Bergen tingrett onsdag.

Før rettssaken har irakeren aldri innrømmet straffskyld for truslene, men har i stedet hevdet at truslene ikke var alvorlig ment.

Tiltalte har også fortalt politiet at det er helt vanlig blant irakere å true hverandre på livet, uten å mene noe med det.

Overraskende

At irakeren nå innrømmer straffskyld, kom derfor som en stor overraskelse, også for hans egen forsvarer, Egil Jordan.

Forsvareren ba retten om en kort pause, for å forsikre seg om at tiltalte ikke hadde misforstått spørsmålet om skyld. Men det var ingen misforståelse.

Aktor Jannicke Fløystad varslet i sitt innledningsforedrag at hun vil be om at irakeren dømmes for trusler fremsatt under særdeles skjerpende omstendigheter.

Stor interesse

Presseoppbudet var stort da retten ble satt i Bergen tingrett klokken 09.40. De fleste store norske medier var representert i rettssal 4b i Bergen tinghus.

Det er første gang en sittende statsråd må møte som vitne i en straffesak.

Forholdet som irakeren nå sier seg skyldig i, er at han 9. september fortalte helsepersonell på Sandviken sykehus, der han var pasient, at han hadde konkrete planer om å drepe Solberg. Drapet skulle skje innen tre dager, og deretter skulle 31-åringen ta sitt eget liv.

Irakeren skal ha vært grundig forbederedt. Han hadde vært i Oslo og kartlagt ministerens bevegelser, og han hadde kjøpt våpen.

Overfor helsepersonell viste irakeren også frem et avisutklipp av Erna Solberg som han hadde i lommeboken.

Bevæpnet politi hentet mannen noen timer senere på sykehuset. På vei til arresten gjentok han truslene overfor to tjenestemenn, og fortalte at han hadde kjøpt pistolen for 14.000 kroner.

- Husker ikke vold mot politiet

I tillegg til truslene mot statsråden, er irakeren tiltalt for flere andre grove hendelser, blant annet vold og trusler mot politiet. Mannen hadde forskanset seg i Utlendingsdirektoratets lokaler på Bryggen i Bergen da politiet aksjonerte.

Tiltalte sa i retten onsdag at han husker svært lite av hendelsen. Han innrømmer ikke straffskyld for å ha truet politibetjentene med en kjøkkenkniv.

Irakeren er også tiltalt for trusler mot en nabo på hybelhuset der han bodde. Tiltalte forklarte i retten at naboen hadde stjålet fjernkontrollen hans og andre gjenstander.

INNRØMMER: Den tiltalte 31-åringen, som her sitter med ryggen til, innrømmet i dag straffskyld. De andre på bildet er tolken og 31-åringens forsvarer.
JON TUFTO
OVERRASKET: Tiltaltes forsvarer, advokat Egil Jordan, ble overrasket over at hans klient skiftet forklaring.
MARIT HOMMEDAL, SCANPIX
BER OM STRENG DOM: Aktor Jannicke Fløystad varslet i sitt innledningsforedrag at hun vil be om at irakeren dømmes for trusler fremsatt under særdeles skjerpende omstendigheter.
MARIT HOMMEDAL, SCANPIX
STORT PRESSEOPPBUD: Mange pressefolk dekker trusselsaken.
JON TUFTO