Retten fikk i dag høre sitt andre vitne i rettsaken mot Erik Andersen i Follo tingrett. En ny 17-åring forklarte seg om en episode utenfor Ekeberg skole den 1. juni 2000.

— Vi møtte en mann ved skoleplassen som hadde bandasje på armen. Han trengte hjelp til å lete etter en nøkkel og mente at jeg kunne klare det fordi jeg hadde så små hender. Selv hadde han så store hender, sa 17-åringen i retten.

Politiet mener at denne mannen med bandasjen er Erik Andersen, og at saken representerer det som politiet mener er Erik Andersens klassiske metode: Be små barn lete etter gjenstander i lommene hans.

— Jeg ville jo gjerne hjelpe, men da jeg kjente en penis i lommen hans, trakk jeg til meg hånden. Jeg sa også at det ikke var noen nøkkel der, men da sa han at jeg burde prøve igjen, sier 17-åringen som minnes at han syntes det hele var så ekkelt at han gikk for å vanske hendene.

- Slitasjehull

Erik Andersen forklarer seg nå om denne anklagen.

Andersen erkjenner å ha vært i Oslo denne dagen, han var med på et Hummer-treff for bilentusiaster, men nekter for at han har noe som helst med overgrepet på Ekeberg å gjøre.

- Men ser du noen likheter mellom den måten overgrepet har blitt begått på der på Ekeberg og slik du selv har operert?

— Ja, det er noen likheter, kontaktmønsteret ligner, sier Andersen, som likevel presiserer at han aldri har hatt penisen sin gjennom noe hull i buksen sin.

— Den har alltid ligget på rett side av lommene dine, spør Jorid Kile Berg.

— Ja, det kan du si. De hullene jeg har hatt, har bare vært slitasjehull. De guttene som har kjent i mine lommer, kan kanskje ha fått en finger gjennom ett av disse hullene, men penisen min har aldri vært gjennom fôret, sier Andersen.

Han mener det som har skjedd på Ekeberg må være en annen mann.

— Jeg har jo sagt tidligere at det er andre gjerningspersoner der ute, sier Andersen.

Passelig høy

17-åringen beskriver en mann som var passelig høy, ikke lubben, men med et usunt utseende.

— Han gikk også med caps, sier 17-åringen.

- Bar han preg av å være skadet på noen måte , spør Volledal?

— Det virket som om han haltet litt. Han gikk ikke så fort som han burde kunne, sier 17-åringen.

- Virket det som om hadde trøbbel med hånden på grunn av bandasjen?

— Det vet jeg ikke, svarer 17-åringen.

Halloween-spøk - Hvordan var lommene?

— Det lå en penis der og en pose med noe pulver. Det var pulverkonsistens på det. Jeg fant i alle fall ikke noen nøkler der.

— Jeg skjønte ganske raskt at det var en penis. Det var ganske uventet. Den lå inn fra siden som om den gikk gjennom et hull. Jeg trakk til meg hånden, men var redd for å fornærme ham også. Jeg skjønte jo at det var noe galt, sier 17-åringen.

- Hvordan har denne saken preget deg , spør bistandsadvokat Håkon Brækhus.

— Det er ubehagelig å være i en sak som alle vet om. Jeg har fått veldig mange spørsmål. Dette er ikke den typen popularitet man ønsker å få. Det er også en del som spøker. På Halloween møtte jeg for eksempel en fyr som var kledd ut som Lommemannen, det var ikke noe særlig, sier 17-åringen.

Han sier at han tenker mye på det og at det spesielt den siste tiden har vært vanskelig å sove.

Fotokonfrontasjon Han var den gangen sammen med en jente på skoleplassen.

Hun ble ikke spurt om det samme som gutten.

Hva sa hun til deg, spør Volledal?

— Jeg husker ikke det. Jeg husker bare at jeg sa at vi måtte vaske hendene våre. Jeg skjønte at det ikke var helt rent det jeg hadde vært borti.

- Hva gjorde politiet med saken?

— De var hjemme hos oss samme dag, men gjorde ikke noe mer med den før etter en stund. Vi hørte ikke noe særlig mer før siktede ble tatt i 2008, sier 17-åringer.

Hva tenker du om dette nå, spør Volledal?

— Dette er ikke noe man glemmer. Jeg har ikke hatt så veldig lyst til å snakke om dette. Jeg var i ferd med å glemme det, men har tenkt mye mer på etter at han ble pågrepet og i tiden etterpå, sier 17-åringen.

17-åringen har ikke klart å plukke ut Erik Andersen i fotokonfrontasjon. Andersen har selv nektet straffskyld for forholdet. Det er kun syv personer i lommemannkomplekset som har klart å peke ut Andersen på fotokonfrontasjon.