«Det må betraktes som et hell at ingen omkom», skriver Midhordland tingrett om den voldsomme trafikkulykken på Halhjemsvegen i januar i fjor.

19-åringen kom kjørende i stor fart retning Halhjem, og blåste forbi en Volkswagen personbil som kjørte foran ham i 80 km/t, til tross for at det er dobbel heltrukket sperrelinje på forbikjøringsstedet.

Like etter skulle 19-åringen svinge av til Lekve. En stor lastebil kom i motsatt kjøreretning. 19-åringen tok likevel sjansen, men bommet stygt på avkjørselen. For ikke å havne i autovernet, prøvde han å svinge tilbake til høyre fil. Der krasjet han inn i lastebilen, som hadde vrengt over i et forsøk på å unngå kollisjon.

Lastebilen klarte ikke å stoppe, og kom farende mot den forbikjørte folkevognen, med 19-åringens Ford «hengende» på grillen. Enda en kollisjon var uungåelig, og den siste bilen ble slengt i autovernet etter sammenstøtet.

Både 19-åringen selv og Volkswagen-føreren ble alvorlig skadd i ulykken. Begge har i dag store ryggplager, og var sykemeldt i lang tid. Føreren av lastebilen ble ikke skadd, men kjøretøyet fikk store materielle skader.

Midhordland tingrett slår fast at 19-åringen, som bare hadde hatt sertifikat i et halvt år, opptrådte bevisst uaktsomt, og på en slik måte at han måtte forstå at kjøringen kunne sette andre personers liv og helse i fare. Retten understreker at kun flaks gjorde at ingen ble drept.

Nå må 19-åringen sone 21 dager i fengsel for råkjøringen på Halhjemsvegen. Retten ser det som formildende at 19-åringen etter ulykken tok kontakt med begge de to andre bilførerne og ba om unnskyldning, noe de begge opplevde som svært positivt.