I flere måneder hadde 44-åringen haglen liggende i bilen fordi han, ifølge sin forklaring, følte seg truet av Bakkebø.

— Jeg visste ikke hva han kunne finne på, sa 44-åringen.

To dager før drapet på Bakkebø hevder tiltalte at han i Estland fikk vite av en kontakt at Bakkebø nå hadde bestilt drapet på ham. «Han har allerede drept deg», sa vennen ifølge 44-åringen.

Etter møtet følte han seg forfulgt av en ukjent bil, og forklarte i retten i dag at han havnet i en veritabel biljakt, som endte med at han ble stoppet av latvisk politi, med 157 kilometer i timen i en 70-sone. Etter å ha betalt omkring 2500 kroner til politipatruljen, skal han ha klart å komme seg til kjæresten i Latvia, og deretter hjem til Norge.

Ved en anledning fant 44-åringen et bilde av en kirke i Tallin utenfor huset sitt. Dette oppfattet han som en trussel. Ifølge tiltalte skal også Bakkebø langt på vei ha bekreftet at det var han som hadde lagt bildet der.

— Jeg erkjenner straffskyld for uaktsomt drap, som jeg har sagt tidligere, sa han i retten og nektet samtidig straffskyld for forsettlig drap som han er tiltalt for.

— Jeg forstår at jeg er ansvarlig for Harald Bakkebø sin død, og jeg beklager det på det sterkeste. Men jeg har aldri hatt det i tankene at jeg skulle drepe ham.

- Skulle skyte over hodet

Dagen da drapet skjedde møttes fire menn i brakken på Frekhaug for et forretningsmøte. Da de var ferdige med diskusjonen, gikk 44-åringen ifølge sin forklaring ut for å slå lens.

— Jeg tenker at nå skal jeg få han fyren til å fortelle hva han driver med.

Med haglen i hånden gikk han inn igjen i brakken, og spurte Bakkebø gjentatte ganger om hva han drev med i Tallin.

— Han begynner å le, og spiller dum.

Ifølge 44-åringen bestemte han seg da for å skyte et skudd over hodet til Bakkebø.

— Der ser jeg jo at jeg treffer ham. Jeg hadde aldri tanke for at munningen skulle peke mot hodet hans. Jeg skulle skremme ham, få ham til å snakke.

44-åringen stakk deretter fra stedet, og dumpet drapsvåpenet i sjøen.

— Jeg var i sjokk, sa han i retten i dag.

Boligprosjekt

Politiet har avhørt to vitner med tilknytning til Baltikum, og vurderte lenge å dra til Estland og Latvia for å foreta rettslige avhør av ytterligere to vitner. I samråd med statsadvokaten og forsvarerne bestemte politiet seg for å ikke gjøre dette. Mannen som fortalte 44-åringen at han skulle være i livsfare, er innkalt som vitne i rettssaken, som fortsetter hele denne uken.

I retten i dag forklarte tiltalte at han og Bakkebø drev med et prosjekt der de ville bygge boligfelt på Leknes i Lindås. Bakkebø investerte nær 3 mill kroner. Det trakk ut å få godkjent reguleringsplanen, og Bakkebø ble irritert fordi ingenting formelt var registrert som hans.

— Han begynte å snakke om jeg drev med noe lurerier, sa tiltalte i retten.

Tiltalte var medeier i flere selskaper sammen med Bakkebø, og også rundt dette oppsto det en tid før drapet noe uoverensstemmelse.

— Han mente jeg røykte litt for mye hasj, og lurte på om han kunne stole på meg.

De kranglet også om et mindre pengebeløp.

Våpenet ikke funnet

44-åringen har sittet i varetekt siden han meldte seg for politiet samme dag som Harald Bakkebø ble skutt og drept på Frekhaug 3. mars i år.

Verken Riksadvokaten, statsadvokaten eller politiet har trodd på 44-åringens forklaring om at skuddet traff Bakkebø ved et uhell, og mener det er snakk om et forsettlig drap.

I tillegg til drap, er 44-åringen tiltalt for brudd på våpenloven. Han hadde ikke tillatelse til å eie haglen som Bakkebø ble skutt med, og heller ikke en revolver som ble funnet i en hytte på Østlandet under etterforskningen. Drapsvåpenet er aldri blitt funnet.

Han erkjente i dag straffskyld for ulovlig besittelse av disse våpnene.

Aktor Walter Wangberg i samtale med forsvarer Per Magne Kristiansen. I bakgrunnen bistandsadvokat Einar Drægebø.
Fred Ivar Utsi Klemetsen
TRUSSEL: Dette bildet av en kirke i Tallin fant 44-åringen utenfor huset sitt. Han oppfattet det som en trussel.
MMS: Liv Solli Okkenhaug
Drapet skjedde i dette industriområdet på Frekhaug.
HELGE HANSEN
BRAKKEN: I denne brakken mener politiet 44-åringen med vilje skjøt og drepte Harald Bakkebø. Selv hevder 44-åringen skuddet mot Bakkebøs hode var et uhell.