Sommeren er på vei, og vi lurer alle på hvor man kan ta seg en dukkert og hvor man bør ligge unna. Kalvtrevika i Indre Arna har igjen havnet i kategorien «Ikke egnet som badevann».

Etter å ha målt bakterieinnholdet på populære badesteder, har Bergen kommune stemplet Georgenes Verft som «mindre egnet» til bading (se hele listen nederst i saken).

Se BTV-innslag

Beskjedne bergensere(!?)

— Men vi anbefaler folk å bade her også, vi er bare litt beskjedne i Bergen, sier byutviklingsbyråd Lisbeth Iversen.

Hun viser til at Oslo kommune bruker begrepene «utmerket» og «god» om vannkvaliteten som i Bergen blir kalt «godt egnet» og «mindre egnet».

Øystein Søbstad ved Helsevernetaten støtter Iversens anbefalinger.

— Det er veldig bra at folk kommer seg ut. Badeplassene i kategorien «mindre egnet» er flotte å bade på. Det er bare litt større risiko for å få vondt i magen en dag eller to hvis en svelger vannet, sier han.

Regnet ødelegger

Det er særlig under ekstrem nedbør, og i dagene etterpå, at en bør passe på at ikke småbarn svelger vannet på disse badeplassene. Da skylles nemlig en del dyreavføring ned i vannet, og det er fare for at regnvannet tar med seg kloakk.

— Da snakker vi om 15-20 mm nedbør på et døgn. Det har vi ikke ofte om sommeren, beroliger Magne Sekse ved vann- og avløpsetaten i Bergen kommune.

SJEKK VANNET DER DU BOR:

Godt egnet som badevann :

Breivika(Fjell), Helleneset (Bergenhus), Hosanger(Osterøy), Husavatnet (Osterøy), Knappentjern (Fyllingsdalen), Kvernavatnet (Fjell), Kyrkjetangen (Fyllingsdalen), Sandviken sjøbad (Bergenhus), Kårtveitpollen (Fjell), Løvstakkvatnet (Fyllingsdalen), Misjevatnet (Fjell), Skiftedalsvatnet(Fjell), Skeistøa (Os), Storavatnet (Osterøy), Storåkervika (Åsane), Sætrevika(Sund) og Vorlandsvatnet(Sund).

Ikke målt i år, men regnet for godt egnet :

Gamlehaugen, Grønnevika, Konsulbukta, Lønborg, Lønninghavn, Søndre Hetlevik, Tellevik, Tømmervågen og Vollane i Bergen, Kuvågen, Lyssandfjæra, Sperrevik, Søvikvåg, Tellevik og Ulvenvatnet i Os, Langøy kystkultursenter, Liljevatnet, Spjeldsundet og Søre Bildøy i Fjell, Brakvatnet på Osterøy og Rophammeren i Sund.

Mindre egnet:

Banktjørn (Os), Garnes (Arna), Georgernes Verft (Bergenhus), Grønskjeret (Åsane), Haukelandsvatnet (Arna), Hjellevik(Osterøy), Holmen (Arna ), Hordvik havn (Åsane), Mjølkevika (Fana), Mobergsvika (Os), Nordnes sjøbad (Bergenhus),), Skjoldbukta (Ytrebygda) og Solviken (Laksevåg).

Ikke egnet som badevann:

Kalvetrevik (Arna), Mollavågen (Os).

Les hele rapporten her.

Sjekk vannkvaliteten på badeplassene i Bergen (oppdateres hver uke).

IKKE SÅ BRA: Vannet på Verftet er "mindre egnet" som badevann. Her hopper Joakim Bratland (15) seg i luftig svev mot sjøen. Synniva Skagen og Katarina Lunde (i bakgrunnen) lot seg imponere av tøffingen
BERGENS TIDENDE
GODKJENT: Nordnes Sjøbad har god vannkvalitet.
Bergens Tidende
HELT TRYGT: Det samme har Vollane. Linn Therese Revheim (18) og Max Roger Kåen (17) hopper i det.
BERGENS TIDENDE
ANBEFALER ET BAD: Lisbeth Iversen bader helst fra holmer i Fanafjorden, eller i Ytre Sogn hvis det er varmt. Overfylte sydenstrender liker hun ikke.
rune stølås