Bare aktører i saken slipper inn i rettssalen, etter å ha passert politiets sikkerhetskontroll med metalldetektor.

Presse og publikum er henvist til å følge saken på storskjerm i en annen sal, ifølge politiet både av plass— og sikkerhetshensyn.

Til sammen over 30 døgn med opptak av telefonsamtaler førte til politiets avsløring av det de mener var organisert narkoimport. I dag møter seks menn i Bergen tingrett, tiltalt i saken som omfatter smugling av til sammen 200 liter GBL, oppbevaring av nær 90 gram amfetamin og 490 gram metamfetaminholdig stoff, samt flere mindre narko- og våpenlovbrudd. Ifølge tiltalen skal særlig tre av dem ha vært spesielt sentrale, og stått bak alle transportene av GBL til Norge.

To av de tre, to tidligere drapsdømte menn, nekter skyld for alle de alvorligste tiltalepunktene. Tredjemann, en 38 år gammel entreprenør, har erkjent delvis skyld for GBL-transportene.

Fem millioner

200 liter GBL utgjør mer enn 100.000 brukerdoser, og har en gateverdi på minst fem millioner kroner.

Alle seks er også tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen, som hever strafferammen med fem år.

Opprullingen av saken startet da to polske menn ble stanset i en bil med store mengder GBL i Sverige i fjor vår. Bilen ble knyttet til en 38-årig entreprenør fra Bergen. Sammen med to av de andre tiltalte ble han pågrepet få dager senere. Alle tre ble imidlertid løslatt etter en kort varetektsperiode.

I mellomtiden hadde politiet startet en omfattende avlyttingsoperasjon i etterforskningen av det som skulle vise seg å bli en av norgeshistoriens største GBL-saker.

I løpet av etterforskningen skal politiet blant annet ha tatt i bruk romavlytting. Men den tekniske på kvaliteten på opptakene skal ha vært så dårlig at det ikke ga resultater. Derimot vil en rekke telefonsamtaler bli sentrale bevis når rettssaken mot de seks tiltalte nå starter. Flere forsvarere anslår at om lag 800 timer med kommunikasjonskontroll, eller telefonavlytting, ligger i sakens bevismateriale.

— Kriminell organisasjon

Etterforskerne skal ha fått høre samtaler om blant annet narkotika, våpen og en organisasjon kalt Squad22. Politiet mener de hovedtiltalte har bygd opp en kriminell organisasjon etter modell av en MC-klubb, og kalt den Squad22. Medlemmene i organisasjonen skal blant annet ha brukt tatoveringer for å signalisere sin tilknytning.

Politiet mener et byggefirma flere av de tiltalte har hatt sentrale roller i, har fungert som en lovlig front for organisasjonen.

Størsteparten av samtalene etterforskerne overhørte var lite nyttige. Men i august i fjor kunne de stå klare og vente da et nytt parti med 60 liter GBL ble fraktet fra Polen til Norge. På Søfteland ble de polske kurerene stanset og pågrepet.

Fire polske menn ble i sommer dømt til fengselsstraffer fra to til tre og et halvt år for å ha deltatt på en eller flere smuglerturer.

Ba om utsettelse

Forsvarer Inger Marie Sunde har begjært utsettelse av rettssaken for en av de tiltalte, en 34 år gammel tidligere drapsdømt. Forsvareren mener at 34-åringens helsetilstand har forhindret ham i å forberede seg forsvarlig til rettssaken. Den tiltalte har gjennom flere perioder vært innlagt på sykehus, og har ifølge forsvareren ikke vært i stand til å lese dokumenter eller gjennomgå bevismaterialet mot ham.

Aktor, statsadvokat Arild Oma, motsatte seg begjæringen om utsettelse. Han mener det ikke er godt nok dokumentert at den tiltalte ikke har fått forberedt seg. Oma mener dessuten det er umulig å utsette saken bare for én av de tiltalte, men at alle seks må sitte på tiltalebenken samtidig.

Dommerne mente forsvarer ikke hadde lagt frem god nok dokumentasjon på 34-åringens helsetilstand, og avslo derfor ønsket om utsettelse.

JERNRING: Strenge sikkerhetstiltak i Bergen tingrett.
ØRJAN DEISZ