Ferieturen til Italia i sommer var alle tiders for familien fra Askøy. Sammen med venner koste de seg skikkelig. Men på hjemreisen kom de første signalene om den alvorlige smitten, som fortsatt preger familiefaren.

— De sier at det vil ta et år før jeg blir frisk, forteller han fra godstolen hjemme på Florvåg.

- Bør være ydmyk

Geir er fullstendig klar over at han er heldig. Heldig både fordi han lever og trolig slipper fra legionellasmitten uten varige men.

— Legen har sagt til meg at jeg bør være ydmyk, sier 48-åringen med alvor i blikket.

Han forteller om en strabasiøs tur hjem, om over ti dager med svært høy feber, oppkast og total utmattelse.

— Det var som om maur gikk i blodårene og bet meg hele tiden. Helt inn til brystet. Det aller verste var kanskje hodepinen. Det føltes virkelig som om noen hamret meg i hodet, forteller han.

En nyutdannet lege på Haukeland ante uråd da de første medisinene ikke ga respons. Han tenkte på legionella, og tilkalte smitteekspertene. Heldigvis for Geir.

— At jeg fikk rask hjelpberget nok livet mitt, innser han i dag.

- Begynte å tenke

48-åringen ble lagt på isolat. Ikke på grunn av fare for de andre pasientene, men av hensyn til ham selv. Sykehuset var redd han skulle bli smittet.

— Da begynte jeg å tenke at dette var alvor.

Tidligere hadde han spurt legen om å få reise hjem, liksom for å avslutte ferien.

— Jeg husker han satte seg ned ved siden av sengen, og så meg i øynene: «Er du klar over hvor syk du er?». Det var akkurat det han sa. Det fikk meg til å tenke.

At legionellaen har tatt et nytt menneskeliv, og så nær, synes han er trist og ekkelt.

— Jeg håper det finner ut hvor smitten kommer fra. Det er ubehagelig ikke å vite.

Hans smittekilde har man aldri funnet.

— Huset vi bodde i Italia er undersøkt tre ganger. De har ikke funnet noe. Ingen av de andre vi reiste sammen med har blitt smittet. Jeg tror det stammer fra et kjøletårn ett eller annet sted der nede.

Totalt satt ut

Fra å være en sprek og aktiv kar, ble selv den minst ting en stor utfordring for Geir.

— Den første tiden måtte jeg legge meg å slappe av i minst en time etter at jeg hadde gått ned trappen og hentet avisen. Så gale var det. Jeg ble totalt satt ut.

Så gikk det sakte fremover. En liten tur ble til kilometer. Sakte, men sikkert har Geir kommet tilbake.

— Det har vært en tøff kamp, men jeg har hatt et godt nettverk rundt meg. Det tror jeg er veldig viktig.

Selv mener Geir at han ble satt tilbake 80 prosent mot hva han før var. Konsentrasjonen sviktet også.

— Han hadde nok med å lage middag. Det var et dagsoppdrag, forteller kona Bente.

Nå er både hun og Geir spente på hva legene vil si når kontroll står for tur om et par uker.

— Jeg er nok mest skuffet over at det har tatt så lang tid å komme tilbake, men heldigvis har jeg hatt en svært hensynsfull arbeidsgiver som har lagt det til rette for meg, sier postarbeideren.

Satte seg mål

At han kom seg opp av sengen tidlig og gradvis tilbake på jobb, tror Geir er veldig viktig dersom man skal bli helt frisk.

— Alt på sykehuset bestemte jeg meg for at hver dag skulle jeg skifte undertøy og dusje. Jeg tror jeg greide det. Jeg er heldig som er lett til sinns. Er jeg ikke det? vender han seg mot kona.

Hun bare ler lurt og unnlater å svare.

Det er god stemning i hjemmet på Florvåg. Nå ser alle fremover, ikke minst til en ny Italia-tur.

— Selv den verste fiende ville jeg ikke unne det jeg har vært igjennom. Det går ikke an å beskrives. Det har vært bentøft, sier Geir, og hilser oss god tur hjem. Selv skal han koste bort nysnøen som er kommet.

— Sånne småjobber går fint.

Selv om motgangen har vært stor, og nedturene flere, finnes det også noe positivt. Fra å være en storrøyker, la Geir røyken bort på dagen.

— Det var ikke i mine tanker, og er det heller ikke nå, å ta meg en røyk. Ikke hadde jeg greid det heller, sier han, og hoster kraftig.

— Det er noe der nede som ikke vil slippe taket, sier han og tar seg til brystet.

UTSLÅTT: Fra å være storrøyker, sluttet Geir Laksy på dagen da han ble legionellasmittet. - Jeg hadde ikke greid det. Ikke i dag en gang. Jeg ble totalt satt ut. Selv den minst ting ble krevende, sier 48-åringen i dag, lettet over å vite at han blir helt frisk igjen.<br/>Foto: ODDLEIV APNESETH