21. april i fjor var mannen fra Latvia hjemme hos en venn i Damsgårdsveien. To andre øst-europeiske jenter kom til. En av dem var kjæreste med en 23 år gammel bergenser, som kom med en venn til leiligheten.

— Vi drakk tequila og alle hadde det kjekt, sa studenten da han vitnet i straffesaken mot 23-åringen i Bergen tingrett.

- Sjalu og rasende

Han er tiltalt for drapsforsøk på studenten, i tillegg til en rekke andre kriminelle handlinger. Han skal blant annet ha kastet varm olje på en fengselsbetjent, slik at han fikk 1. og 2. gangsforbrenning. Sikkerhetsoppbudet er betydelig i rettssalen.

Ifølge et vitne, ble 23-åringen sjalu og rasende da han oppdaget at kjæresten hans var inne på et soverom med husverten på festen i april i fjor.

— Han forsøkte å åpne døren til soverommet, men den var låst. Han rev i den, og jeg sa til ham at han ikke måtte rive ned døren. Jeg kjente selv på døren, fortalte studenten.

AKTOR: Statsadvokat Trond Høvik under rettssaken mot den 23 år gamle mannen som er tiltalt for drapsforsøk.
MARITA AAREKOL

Tok med kniven og gikk

— Etter det husker jeg ikke hva som skjedde, men jeg minnes at jeg sto på kjøkkenet. Det var vanskelig å stå oppreist. Så la jeg meg på gulvet og tok meg i siden. Jeg fikk blod på hånden. Noen sa jeg var blitt stukket med kniv, og jeg hadde vansker med å puste, forklarte han videre. Ingen andre så han ble stukket.

Den tiltalte 23-åringen hadde da forlatt leiligheten med sin kamerat. Han hadde tatt med seg en Ikea-kniv som ble brukt til å skjære sitron til drinkene. Kniven ble også brukt i angrepet på studenten. 23-åringen kastet kniven, men ble pågrepet samme dag og fortalte siden politiet hvor den var.

Studenten lå knivstukket på gulvet. De to kvinnene og husverten var igjen med ham.

— Han forsøkte å ringe etter ambulanse, men det tok tid, sa den unge mannen.

Det gikk lang tid før den kom, kanskje opptil en time. En av kvinnene var i gangen og gråt, den andre satt ved ham, forklarte han.

- Arrene går ikke bort

Han husker turen til sykehuset etter ambulansen kom.

— De skar opp klærne mine og begynte behandling i bilen. Jeg ble så kjørt til sykehuset og operasjonsstuen. Der fikk jeg oksygenmaske og bedøvelse, og så startet operasjonen.

Mannen fikk stikkskader i hjerte og lunge. Ifølge tiltalen lyktes ikke den tiltalte 23-åringen å drepe ham fordi hans liv ble reddet ved at han umiddelbart ble operert av hjertekirurg.

Husverten fortalte i retten at hans venn var sterkt preget etter hendelsen.

— Han satt hjemme og var ikke seg selv, selv om han sa at ting gikk greit. Jeg tok ham med ut. I sommer var vi på stranden, og da var det vanskelig for ham. Han har stygge arr og syntes det var vanskelig å sole seg, sa kameraten.

— Arrene går ikke bort. Jeg har ikke lyst å vise dem, sier han til BT.

Måtte utsette eksamen

Mannen fortalte om en vanskelig tid etter festen i fjor.

— Jeg våknet etter 24 timer og ble liggende på sykehus i to uker. Jeg hadde intense smerter de to første ukene, så avtok de etter hvert. Jeg gikk på smertestillende i noen måneder og ble gradvis bedre.

— Jeg måtte lære alt på nytt. Jeg måtte lære å puste, gå og løfte armene. Jeg måtte også lære å tenke, for hodet mitt var helt ute.

Han skulle ta eksamen i fjor år, men var ikke i stand til å ta den. Han satt mye hjemme etter ulykken og isolerte seg.

— En bekjent av meg sa at jeg eksisterte, men levde ikke. Jeg slet med å sove og satt mest for meg selv, sa han.

Kan bli paranoid

I dag studerer han igjen og ser lysere på tilværelsen.

— Jeg tror det vil bli bedre for meg, for nå er jeg på skolen og treffer andre mennesker.

Rettssaken mot 23-åringen fortsetter denne og neste uke. Sakkyndige skal vurdere om han er strafferettslig tilregnelig. Det vil også bli lagt vurdert om det skal legges ned påstand om tvungen psykisk helsevern.

Mannen skal ha angrepet en fengselsbetjent i Trondheim ved å kaste varm olje på ham slik at han fikk forbrenningsskader. Han sitter med sikkerhetsseler på seg i rettssalen, og til tider har seks politifolk passet på ham.

Mandag forklarte han seg delvis om saken og sa at han lett ble mistenksom overfor andre og kan bli paranoid.