• De nye, åpne barnehagene gir barna større muligheter til læring og utvikling, sier Inger-Lise Stien i Kari Trestakk-gruppen.

Hun er glad debatten om barnehagene kommer.

— Kor' e alle ungene? spør folk som kommer innom Kjøkkelvik barnehage, som Inger-Lise Stien eier.

Svaret er på atelieret, konstruksjon eller et av de andre aktivitetsrommene. Eller ute på tur. De små barna leker skjermet i egne småbarnssoner.

I det store allrommet er det nesten tomt.

Fysisk er barnehagen uten vegger og avdelinger. Men personalet og barna er organisert etter tradisjonelt mønster, med en primærkontakt og barna inndelt i grupper.

Valgte vekk veggene

Inger-Lise Stien har mange års erfaring fra ulike barnehager og valgte en løsning uten vegger da hun skulle bygge sin egen.

— Hvorfor det?

— Tradisjonelt har barnehagene fokusert på trygghet og omsorg. Nå skal vi mer legge vekt på læring og utvikling. Barnehagene har fått ny rammeplan og er underlagt Kunnskapsdepartementet. Vi mener at en åpen barnehage gir bedre muligheter for å drive etter dagens krav, sier Inger-Lise Stien.

— Hva sier du til skeptikerne i PPT?

— Jeg er klar over at PPT er bekymret. Vårt svar er å gå forsiktig frem. Ta med oss det som er bra fra de tradisjonelle barnehagene og samtidig utvikle noe nytt.

- Store krav til de voksne

Det er ikke nok å bygge stort og åpent. Å drive på denne måten stiller store krav til de voksne, sier Stien.

Lørdagens konferanse handler om å bygge et nettverk mellom åpne barnehager og høste av hverandres erfaringer. Arrangør er Kari Trestakk-gruppen som foreløpig består av Søreidtunet og Kjøkkelvik barnehager.

— Vi sier ikke at åpne barnehager er bedre enn tradisjonelle barnehager, men et annet tilbud, sier konferansearrangøren.