• Idéfattigdommen rår på venstresiden av norsk politikk, sa Høyre-leder Erna Solberg da hun i går kveld innledet på Høyres programkonferanse i Bergen.

KARI PEDERSEN

— Samarbeidet mellom Ap, SV og Sp er summen av ønsker som skal dekkes over offentlige budsjetter. Noen kaller det samfunnsendring, men jeg gjør det ikke. Fortsetter vi langs den veien, vil vi ikke ha noe godt samfunn om 10-15 år, sa Solberg, som ser ut til å gjøre kampen mot «oljedopet» til et hovedtema inn mot 2005-valget.

I den kampen kjenner hun seg ganske alene. Ap er blitt et utgiftsparti, uttaler hun til Bergens Tidende.

— Jens Stoltenberg kan umulig ha styring på alle utspillene som kommer. Fattige skal få mer, kommunene skal få mer. Bare denne uken er det røket til noen milliarder, sier Solberg som mener Stoltenberg står overfor tre valg:

— Han kan bruke mer oljepenger for å oppfylle løftene. Eller bryte løftene om å unngå skatteøkning. Uansett er han ille ute, mener Solberg.

Ingen løfter

I det valgkampbudskapet som Høyre-lederen nå tegner omrisset til, finnes det ikke fnugg av pakker og løfter som vil tynge offentlige budsjetter. Ingen løfter om skattelette heller, bare en påminning om at økte skatter truer velferden. I Solbergs negative skattespiral vil økte skatter øke prisen på norske varer, svekke konkurranseevnen, true arbeidsplasser og tvinge flere over på trygd.

I stedet snakker Høyre-lederen til partiet om å utnytte mulighetene som en åpen verden gir.

— Siden 1989 har det skjedd utrolig mye i verden. 1989 var det året Muren falt. I Norge har det skjedd lite, sa Solberg..

Solberg snakker om å skape og utvikle samfunnet nedenfra:

— For meg er ikke regioner nedenfra. Nedenfra er enkeltmennesker.

- Må ville med hjerte

Velferden skal trygges. Gjennom verdiskaping, ikke nye velferdsordninger.

Erna Solberg ønsker selvsagt å få Norge inn i EU, men serverte partifellene følgende erkjennelse:

— Norge blir aldri EU-medlem hvis ikke vi klarer å få til et følelsesmessig ja i befolkningen. Folk må føle at EU er svaret på alle de utfordringene vi står overfor, sa Høyre-lederen.