Det forklarte fengselsbetjenten som torsdag vitnet i straffesaken mot den 23 år gamle bergenseren i Bergen tingrett. Betjenten fikk forbrenningsskader i ansiktet og på armen etter angrepet.

23-åringen er tiltalt for drapsforsøk etter at han knivstakk en mann på en fest i april i fjor i Damsgårdsveien.

Ba om Omega 3

Før rettssaken satt han varetektsfengslet i Trondheim. Mandag 11. august angrep han betjenten.

— Jeg satt ved et bord da han banket på døren. Jeg åpnet, og han spurte om å få Omega 3-tabletter. Jeg sa det var greit. Deretter ba han om ti subutextabletter, fortalte fangevoktefengselsbetjenten.

Dekket ansiktet

Han har arbeidet i flere år i fengselet og sett mange innsatte som har opptrådt truende. De fleste har da vært hissige og sinte. Bergenseren var imidlertid helt rolig og «flat» da han snakket til betjenten.

— I rolig toneleie sa han at «hvis jeg ikke får subutex, kaster jeg denne.» Han holdt en stålmugge. Jeg svarte at det er ikke sånn vi gjør det. Han gikk et skritt tilbake og hevet venstrehånden. Det rant noe olje ut av muggen. Så kastet han innholdet mot meg. Jeg bøyde meg dekket ansiktet med venstrehånden, fortalte fengselsbetjenten.

Oljen skal ha hatt en temperatur på mellom 50 og 60 grader, får BT opplyst.

Løp til springen

- Hva hadde skjedd hvis du ikke hadde tatt venstrehånden foran ansiktet, spurte statsadvokat Trond Høvik.

— Da hadde jeg fått oljen i nesen og øynene, svarte fengselsbetjenten.

Etter angrepet kjente han det begynte å svi og løp inn på kjøkkenet. Der la han hodet under springen og skrudde på vannet. Deretter fortsatte han nedkjølingen ved å gå under en kald dusj i fengselet.

Kjøpt på «Bør Børson»-utsalg

Kollegene fikk raskt kontroll på 23-åringen. Fengselsbetjenten ble fraktet til St. Olavs hospital og fikk behandling. Det ble konstatert 1. og 2. gangs forbrenningsskader.

Han var sykmeldt i to uker og fikk problemer med det ene øyet, men forklarte at synstester viser at det skal gå bra med synet.

Fengselsbetjenten forklarte at de innsatte drev en butikk i fengselet, kalt «Bør Børson», der de solgte varer. De hadde ønsket seg flere varer, og rapsolje var et av produktene de fikk.

— Mange brukte det til matlaging, men det er ikke lenger rapsolje til salgs i fengselet, forklarte betjenten.

- Truet på calling

Han sa at den tiltalte bergenseren hadde fremsatt trusler flere ganger, ofte på callinganlegget fra cellen og alltid med en «flat» stemme. Han hadde beklaget dette når han var blitt konfrontert med truslene.

Den tiltalte mannen har erkjent straffskyld for angrepet på fengselsbetjenten, men mente at mye av det betjenten sa, ikke stemte.

BT har forsøkt å få kommentar fra ledelsen i fengselet, uten å lykkes. Fengselsbetjenten ønsket ikke å uttale seg til BT etter å ha vitnet i straffesaken.