— Det er vanskelig å forstå at Andreas faktisk er død, sier Jon S. Høyland (16). Han har vært kamerat med avdøde siden de havnet i samme klasse på Bømlo vidaregåande skule i august. Sammen med en annen kamerat var Andreas onsdag på besøk hjemme hos Jon på Rubbestadneset for første gang.

— Vi pratet, spilte gitar og hadde det virkelig kjekt. Like før klokken halv åtte dro Andreas og kameraten. De skulle kjøpe noe mat, og deretter skulle de hjem og lese til en norskprøve vi skulle ha torsdag, sier Jon.

Men det ble ikke noen norskprøve på klasse 1a i går. Da de kom på skolen vaiet flagget på halv stang. I stedet for å gå til klasserommet samlet elevene seg i skolens aula. Der fikk de beskjed om at en av medelevene var revet bort.

Rolig sjåfør

— Vi er selvfølgelig sjokkerte, sier Jon. I går var han på Fylkessjukehuset på Stord for å besøke klassekameraten som kom fra ulykken med livet i behold.

— Han fortalte at de hadde kjørt under fartsgrensen da sykkelen veltet. Andreas føk inn i autovernet, mens passasjeren ble slengt av noen meter tidligere, forteller Jon.

Han poengterer at Andreas ikke var noen råkjører.

— Han var en rolig og trivelig gutt, og en rolig sjåfør. Jeg hørte aldri at han skrøt av å ha kjørt fort, sier klassekameraten.

Ingen undervisning

Rektor Kjell Olav Skaret var på vei til møte med andre rektorer i Hordaland, men snudde da han fikk høre at en av skolens elever var omkommet.

— Det er så små forhold her, ungdommene kjenner hverandre godt, sier Skaret.

Han forteller at det sjelden er alvorlige trafikkulykker på øya.

— Sist vi mistet en av våre elever i trafikken var i 1979, sier rektoren.

Han ser utover den tomme aulaen. Det kunne vært en etterlengtet fridag for elevene, men et bord med blomst og lys vitner om den triste årsaken til at det ikke ble undervist på Bømlo videregående i går.

— Da elevene kom på skolen ble de først orientert om det som hadde skjedd. Deretter ble det holdt en kort minnestund, før de som ønsket det dro til ulykkesstedet, og hadde en stille stund der, sier Skaret. Han forteller at omkring 100 av skolens 230 elever ble med til ulykkesstedet, der det ble lagt ned blomster og tent lys for avdøde.