— Det er ikke deilig å sitte i lukten av gamle skittbleier når du skal amme, sier nybakt mamma Sabine Scheidt.

Etter at hun fikk barn, har førskolelæreren benyttet flere av byens ammerom, og er mildt sagt lite imponert.

— Jeg tenkte ikke over dette før jeg fikk barn selv, men det er ofte veldig trangt i ammerommene. Lysene er så skarpe at du føler du sitter i et forhørsrom, og ofte er stolene elendige å sitte på, sier Scheidt. Viktigst av alt synes hun det bør være å skille ammerom fra stellerom. Som hun sier det selv: Hvem ellers er det som vil sitte på do og spise?

Plaststoler? Nei takk

Datteren Sandra på fire måneder super iherdig i seg dagens lunsj, og den grønne hjørnesofaen på Galleriet er i ferd med å fylles opp. Praten går livlig om barn og mat og bleier og litt til.

— Denne sofaen er god å sitte i, men det er eneste sted med ordentlig sitteplass, mener Sabine.

— Jeg har bare vært her, og synes det er ok, forteller en annen mamma.

— Jeg pleier ikke å bruke ammerommene. Ammer stort sett på kafé hvis jeg ikke gjør det hjemme, sier Nina Ullebø med lille Hermine (3 måneder) på armen.

— Dette er den beste plassen. Andre steder må du sitte på en plaststol eller pinnestol, det er ikke behagelig, sier Lissi-Ann Jacobsen og kiler sønnen Benjamin (5 måneder) på haken. Hun forteller at hun ofte blir sittende et par timer og prate med andre mødre.

— Det som er dumt her inne, er at toalettene og stellebenken ikke er atskilt fra ammerommet. Det blir mange rare lukter og mye bråk her, sier Sabine. Hun vil ikke gi noen av byens sentre godkjent karakter.

Fedre snur i døren

— Selv om det ikke er så mange penger å hente på ammende mødre når vi sitter her, bør sentrene avse bedre plass til oss og ungene, mener Sabine.

Det er heller ikke bare mammaer som benytter seg av stellerommene.

— Fedre som kommer her for å skifte bleie på barna sine, synes ikke det er så greit å skifte når det sitter tre damer og ammer rett ved siden av, mener Sabine, som har sett bleieskiftarbeidende menn snu i døren.

På IKEA gjorde hun det samme selv en hektisk lørdag.

— Det var trangt, skittent og ekkelt der, og jeg snudde i døren da jeg kom inn i ammerommet. Det er greit at de har to gode stoler å sitte i, men hva hjelper det når skittlukten slår mot deg? spør Sabine. Hun satte seg i stedet ut i bilen for å gi Sandra pupp.

Noen som tar utfordringen?

På Byredaksjonens lille, utvalgte ammeromrunde fikk vi bekreftet at plassen ikke er den beste.

Lagunens smale rom inneholder to små stoler med trehåndtak, en svak eim av skittbleier, sterk såpelukt, en plaststol og en stellebenk med mikrobølgeovn over. Og ingen babyer i sikte.

IKEA har det trangt, med to stoler og et stellebord. Oasen har det også smått, med to grønne plaststoler og en lang benk med to små vasker.

For eksempel.

— Det er ikke plass til mange barnevogner på disse rommene. Og hvorfor er det ingen stellerom med vindu, slik at det går an å lufte litt? spør Sabine Scheidt. Hva lille Sandra tenker, er ikke godt å si, men hun raper i hvert fall fornøyd og strekker ut armene etter dagens lunsj.