• Brannvesenet ble ikke varslet om den alvorlige bussulykken før vi selv tok kontakt med AMK-sentralen tirsdag. Heldigvis fikk det ingen konsekvenser, men slik skal det ikke være.

MAJ-BRITT DAHL (tekst)

KRISTIN JANSEN (tekst)

RAGNHILD HOV (tekst)

IVAN TOSTRUP (foto)

GISLE BJØRNEBY (foto)

LARS MYHREN HOLAND (foto)

ELISABETH SPERRE ALNES (foto)

Brannsjef Helge Eidsnes i Bergen har fått flere reaksjoner fra frustrerte brannmenn etter bussulykken i Fyllingsdalen tirsdag.

En av brannvesenets ledere som var ved Årstad brannstasjon hørte plutselig at flere ambulanser var under utrykning. Han ringte brannalarmsentralen 110, men de hadde ikke fått noen melding fra verken politiet eller Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) ved Haukeland Universitetssykehus.

Seks minutter etter AMK

AMK fikk ifølge loggboken melding om ulykken fra en innringer på åstedet kl. 10.09. Først da operasjonssentralen i brannvesenet ringte AMK kl. 10.15, fikk de vite om ulykken. Det vil si seks minutter senere. På det tidspunktet var det snakk om 11 skadde, men ingen som satt fastklemt.

Ifølge brannsjef Helge Eidsnes opplyste AMK at brannvesenet var i ferd med å bli varslet da brannvesenet tok kontakt.

— Vi ser alvorlig på at vi ikke varsles raskere ved en så stor ulykke. Om det skyldes misforståelser eller kommunikasjonssvikt, vet jeg ikke. Uansett årsak er dette for lang tid, redningstjenesten må opptre samlet. Vi er her for å rykke ut og redde liv, sier Eidsnes til Bergens Tidende.

Han viser til at brannvesenets oppgave er å frigjøre pasienter og sikre skadested, for eksempel få kontroll med drivstoff som kan antenne.

Sendte brev til Haukeland

Varslingsrutinene pleier å fungere, men av og til skjærer det seg - som på tirsdag.

— Jeg har tatt dette opp med Haukeland tidligere. I vår sendte jeg et brev etter at vi ble varslet sent i forbindelse med bilbrannen i Løvstakktunnelen, sier Eidnes.

Internt har brannvesenet som mål at stasjonene skal være varslet og bilene på veien i løpet av ett minutt.

— Vår virksomhet kan ikke sammenliknes direkte med AMKs, men seks minutter er likevel ikke akseptabelt, sier Eidsnes.

Politiet også sent varslet

Politietaten mener også at de ble varslet vel sent. Ved deres operasjonssentral er oppringningen fra AMK loggført til 10.13, fire minutter etter at AMK fikk meldingen.

— Det er ikke slik det skal være, men i en travel hverdag kan det skje en glipp. Nødetaten som får meldingen skal raskt varsle de andre samt forsikre seg om at de har fått meldingen. Denne gangen fikk det ingen konsekvenser. Utover det vil jeg si at kommunikasjonen mellom etatene fungerer bra, sier visepolitimester Geir Gudmundsen til BT.

— Vår logg viser at politiet ble varslet klokken 10.12, og politiet sa til oss at de allerede visste om ulykken og at de hadde varslet brannvesenet. Men verken brann eller politi varslet oss, sier avdelingssykepleier og leder for AMK-sentralen, Wibeke Krokås, ved Haukeland Universitetssykehus.

Brannsjef Helge Eidsnes kan ikke finne noen varsling fra politiet i sin logg.

- Hva er lang tid?

AMK-lederen ser at de tre nødetatene kan ha ulik oppfatning av hva som er lang tid.

— Vi har aldri diskutert det, og det finnes heller ingen nasjonal standard for hvor lang tid varslinger mellom nødenhetene skal ta ved ulykker. Men målet for AMK er at vi innen tre minutter skal ha oversikt over omfanget av ulykken samt varsle både brannvesen og politi - hvis det er naturlig.

Krokås peker på at samtalen med innringer ofte må ta så lang tid for å få et så riktig bilde som mulig.

— Mange ting skal skje på én gang, vi må handle på sekundet. Brannvesen og politi har viktige oppgaver, men vi må i hvert tilfelle avveie hva som er viktigst. I dette tilfellet prioriterte vi varsling av ambulansene, sier Krokås.

Hun understreker at brannvesenet ville fått raskere melding hvis innringer hadde nevnt at noen var fastklemt eller at det var brannutvikling.

Brannsjef Helge Eidsnes sier han nå vil be om en redegjørelse fra AMK.

— Dette er en typisk ulykke der det er viktig med samhandling mellom enhetene fra første stund.

De tre nødetatene vil nå gå gjennom hendelsen i Fyllingsdalen nøye for å se hva som kan gjøres bedre.