Konen Ruth Marit hadde tatt seg deltidsjobb som kioskdame om bord i Sleipner høsten 1999. Kun måneder etter sin første vakt, mistet hun livet da hurtigbåten forliste fredag 26. november 1999.

— Sjøfartsdirektoratet burde vært tiltalt

I dag, nesten tre år etterpå, satt mannen Atle Haukøy (59) på tilhørerbenken da Sunnhordland tingrett avsa din dom i saken. Både Sleipner-kaptein Sverre J. Hagland (56) og rederiet HSD ble frifunnet for alle punkter.

— Jeg synes det er rart at ikke Sjøfartsdirektoratet blir holdt ansvarlig. De burde også ha stått tiltalt i denne saken, sier Haukøy.

59-åringen er selv ansatt i HSD, og jobber fortsatt som kaptein på bilfergen M/S Manger på Osterøy. I dag hørte han at arbeidsgiveren ble frifunnet på alle punkter. Heller ikke påstanden om at opplæringen om bord på Sleipner var mangelfull, fant retten bevist.

— Det kan etter min mening ikke være tvil om at opplæringen var mangelfull. Det var jo folk om bord som ikke engang visste hvordan man skulle ta på seg en redningsdrakt, sier Haukøy oppgitt.

Han er blitt boende i hjemmet på Tyssebotnen på Osterøy, der han bodde med sin kone Ruth Marit. Paret har to voksne barn. En sønn i Bergen, og en datter i Sandnes. Atle Haukøy kom alene til Stord i dag, for å følge dommen i Sunnhordland tingrett.

Glad for at det er slutt

— Jeg er ikke fordømmende overfor kapteinen, men han burde ha innrømmet at han navigerte feil, mener Haukøy.

Kort tid etter at domsslutningen var forkynt, var 59-åringen mest glad for at det nå er satt et foreløpig punktum for Sleipner-saken.

— Det er bra at dette får en slutt. Hvis det er slutt nå, da, legger han til.

Det er foreløpig ikke kjent om aktoratet vil anke dommen fra Sunnhordland tingrett. Aktor Eirik Stolt-Nielsen hadde i sin prosedyre lagt ned påstand om at HSD burde ilegges 4 millioner kroner i foretaksstraff, og at Sleipner-kaptein Sverre J. Hagland burde få 6 måneders betinget fengsel. Han fikk altså ikke medhold på noen punkter.

Ikke bitter

— Om jeg er bitter? Nei. Det verste er savnet, sier Haukøy.

— Livet er kolossalt forandret, legger han til.

Foreløpig har han planlagt livet sitt i ett år fremover. Da fyller han 60, og skal gå av med pensjon.

Da har han jobbet 32 år i HSD - selskapet som i dag ble frifunnet for at konen Ruth Marit Haukøy og 15 andre mistet livet for snart tre år siden.

Skuffet og sjokkert

Flere av de pårørende var til stede under domsavsigelsen i dag. Blant dem var også Tove Følid, som mistet sin 18 år gamle sønn i Sleipner-ulykken.

— Det mest sjokkerende er at HSD ble frikjent. Jeg hadde på forhånd fryktet at kapteinen ble frikjent. Det meste er visst tillatt på sjøen, sier Følid, som er nestleder i støttegruppen for de etterlatte etter Sleipner-ulykken.

— Det er en hån mot oss etterlatte, sier hun til bt.no.

Selv kommer hun ikke til å bruke hurtigbåt etter dette. Nå håper hun at aktoratet anker saken, men frykter at de lar være fordi det koster for mange penger. Støttegruppen vurderer også på eget initiativ å gå til sak, etter at HSD og kapteinen ble frifunnet på alle punkter.

UNDERLIG: At både kapteinen og HSD nå er frifunnet, synes Atle Haukøy (59) fra Osterøy, er underlig. Han mistet konen Ruth Marit (51) i Sleipner-ulykken.
FOTO: ØRJAN DEISZ