Elven er farget brun av jordrester, der den slynger seg nedover. På Vinje står folket fra Myrkdalen og kommer seg ikke hjem.

— Jeg kjører denne veien morgen og kveld, sier Terje Kvalfoss.

— Det er om vinteren vi har vært redde, men nå er vi redde om sommeren også, forteller konen Bjørg Kvalfoss.

Familien har levert datteren på rideleir, og skulle kjøre hjem til Myrkdalen. Det spørs de kommer seg hjem til hunden i kveld. Raset gikk en knapp kilometer lenger fremme, nå står de i veibanen og venter. Veien er fortsatt ikke trygg.

Redd for skolebarna

Et kraftig lokalt regnskyld har utløst rasene. 90 millimeter på to timer, sier noen. Der fremme ligger hauger av jord som de store vannmassene har tatt med seg nedover fjellsiden.

— Er det rart vi kjemper for barneskolen vår? De vil legge ned skolen for første- til sjetteklassingene. Vi har jo byggefelt der oppe, men folk er redde for å flytte dit, sier Bjørg.

Hun er fortvilet over sikkerheten langs veien.

— Én gang i uken ser jeg noe som ligger i veien, som har rast ut. Min mor ringer når det er dårlig vær og sier at «nå må dere holde dere i Myrkdalen!». Vi må få tunnel herfra og til Nesheim, det må du skrive med feit skrift.

— Og streker under, samtykker ektemannen Terje.

— Vi har hatt ras lenger oppe, men her nede trodde jeg ikke det skulle komme ras, sier Bjørg.

  • Nå må de som styrer og steller få øynene opp, sier Lars Ove Sausjord.

Også han er sperret ute fra hjemmet sitt, fem kilometer lenger oppe.

— Det er ikke første gang det raser. I perioder raser det hver dag, sier han.

— Vi er blitt vant til det, jeg kjører her flere ganger for dagen. Det er flaks at det ikke har gått liv her, nå må vi få tunnel.

Fortsatt farlig

Lenger oppe i veien ser politibetjent Kjell Fester til at ingen kommer seg forbi veisperringene. Lenger fremme ryddes veien.

— Vi er redde for at noen skal begynne å gå til Myrkdalen, det kan være ekstremt farlig. Vi var oppe med store helikopter, og så at det fortsatt lå store jordmasser der oppe, sier han.

Politibetjenten fikk nettopp gladmeldingen om at det ikke har gått menneskeliv i jordskredet.

— De har vært inne med gravemaskiner og varmesøkere for å forsikre seg om at det ikke var folk i skredet. Bilen som var savnet i en periode kjørte rett gjennom massene, forteller han.

Det gikk bra. Men det var på hengende håret..

VENTER PÅ VEIEN: Bjørg Kvalfoss, sønnen Sondre (15) og ektemannen Terje Kvalfoss kommer seg ikke hjem til Myrkdal, det er for farlig å gå forbi rasstedet. ¿ Vi har en hund som ligger hjemme og venter, sier Bjørg, som alltid harvært redd for å kjøre langs veien. Aksel Tveite (t. h.)venter også på å få komme hjem.
Valde, Vegar
FLOM:Selv store doninger fikk problemer med å ta seg frem på E16 i Vinjadalen på Vossestrand i går. Storevannmengder rev med seg stein som ble liggende på veien. FOTO: ARNT LUND
SØK: Et legehelikopter ble satt inn da politiet lenge fryktet at en bil var tattav raset. FOTO: ARNE MEYER