• Alle de tre som er tiltalt I Åsane-saken må kjennes skyldig i overlagt drap, mener aktor, statsadvokat Gert Johan Kjelby.

Han startet sin prosedyre i ankesaken i Gulating lagmannsrett i dag formiddag. I første omgang skal juryen bare svare ja eller nei på spørsmålet om de tre tiltalte er skyldige i å ha medvirket til at nordsjøarbeideren Øyvind Bjarte Madsen ble skutt og drept natt til onsdag 19.april 2000.

Tilleggspørsmålet er om de handlet med overlegg — noe aktor råder juryen til å svare ja på.

— Alle detaljene om det som skjedde natten madsen ble drept, får vi aldri vite. Madsen kan ikke gi sin versjon, og både de tiltalte og vitner i saken har holdt tilbake opplysninger, fordreid opplysninger og prøvd å kaste skyld på andre, sa statsadvokat Gert Johan Kjelby.

Han mente at det var de rette personene som satt på tiltaltebenken. Alle tre er tiltalt for medvirkning til overlagt drap. I Bergen byrett ble Jarle Olsen (27) og Tor Helge Flaten (27) kjent skyldig etter tiltalen, og dømt til henholdsvis 21 og 18 års fengsel. Den tredje tiltalte ble bare kjent skyldig i medvirkning til legemsbeskadigelse med døden til følge.

Det er ventet at både Kjelby, og forsvareren til hovedtiltalte Jarle Olsen, advokat Helge Wesenberg, avslutter sine prosedyrer i dag. I morgen skal advokatene til de to andre tiltalte ha sine prosedyrer. Deretter får de tiltalte anledning til å komme med sine avsluttende kommentarer, før lagmannen gir en såkalt rettsbelæring og juryen trekker seg tilbake for å rådslå.

For at hver av de tiltalte skal kunne dømmes, må flere enn seks av jurymedlemmene svare ja på skyldsspørsmålet