To av de fem nordmennene som er savnet i Algerie er oppvokst i Austrheim. De to ingeniørene Thomas Snekkevik (35) og Alf Vik (43) er fra kommunen i Nordhordland.

— Alle her i Austrheim kjenner noen i de berørte familiene. Det er små forhold her i kommunen, sier ordfører Per Lerøy.

- Veldig tungt

Sent søndag kveld ble navnene på de fem savnede offentliggjort av Statoil.

— Det var nok allment kjent blant innbyggerne i Austrheim før offentliggjøringen at personer fra kommunen var blant gislene i Algerie. Dette er veldig tungt for svært mange i Austrheim. Det er forferdelig når to familier fra kommunen blir rammet av en så grusom hendelse. Dette preger oss alle. Vi føler med de berørte familiene, sier ordfører Per Lerøy. Austrheim har rundt 2800 innbyggere.

Får oppfølging

Lerøy sier kommunen er i dialog med skolene og kontaktlærerne til elevene som tilhører berørte familier. - Det blir tatt spesielle hensyn i denne spesielle situasjonen, sier han.

Han sier kommunens krisegruppe har vært i funksjon siden sist torsdag.

— Samtidig har Statoils pårørendesenter i Bergen dekket en god del av behovet så langt. Men det kommer dager etter dette, og kommunen skal sørge for oppfølging også i tiden som kommer, sier Per Lerøy.

Åpen kirke

Dørene i kirken i Austrheim står mandag åpne.

— Kirken vil bli stående åpen nå fremover. De som ønsker det, kan gå inn og tenne lys eller være i stillhet, sier sokneprest Magne Bjørndal. Han ble allerede før helgen klar over at familier i Austrheim var blant de som var rammet av terroren i Algerie.

— Men mens alt var så uklart, med mange rykter, følte vi at det var vanskelig å gjøre noe mer. I dag er det annerledes, sier Bjørndal, som har vært i kontakt med kommunens kriseteam.

Mye slekt

Både Thomas Snekkevik (35) og Alf Vik (43), som begge nå er savnet, er oppvokst i Austrheim. Ingen av dem bor i bygden nå, men de har ifølge Bjørndal mye slekt i nordhordlandskommunen.

— Jeg regner med at de nærmeste blir godt tatt vare på ved pårørendesenteret på Kokstad. For oss vil det nå trolig handle om å ta vare på slekt og venner som ikke er blant de aller nærmeste pårørende, sier Bjørndal.