— Spør du fem italienere om hva de mener, får du fem ulike svar, sier Stefano Tavassi, som driver kafé og delikatessebutikken Da Stefano i Strandgaten.

Og ganske riktig, noen steinkast derfra står Antonio Stasi i sin fotoforretning i Lille Øvregaten og serverer et helt annet syn på Italias mest omstridte politiker, Silvio Berlusconi.

Uregjerlig

Etter at valglokalene stengte mandag ettermiddag, ble det først meldt at statsministerkandidat Pier Luigi Bersani og sentrum-venstrealliansen hadde vunnet med klar margin foran Berlusconis høyreallianse.

Men så kom kontrabeskjeden: Det må kanskje skrives ut nyvalg. For Bersanis koalisjon fikk ikke styringsdyktig flertall i nasjonalforsamlingen. Enda en gang viser støvellandet seg som uregjerlig. Og imens skjelver børsene verden rundt.

Nest etter pasta og pizza er det kanskje kaos, korrupte politikere og Silvio Berlusconis utallige damehistorier nordmenn nå forbinder med Italia.

- Ikke helt idiot

Og vi undres: Hvordan er det mulig at en 76-årig korrupsjonsanklaget jentefut kan gjøre det så godt i nok et valg?

— Vi italienere både liker og hater Berlusconi. Han er ikke fullstendig idiot, men når han ser en jente blir han en dust. Men han har gjort mye for de fattige, sier Stefano Tavassi.

Han forteller at hans mor i Napoli har nytt godt av Berlusconis bidrag til fattige pensjonister.

— Han har gitt jobb til hundretusenvis av mennesker gjennom sine firma og han økte pensjonen til de fattigste. Dessuten ble flere mafiabosser fengslet da han var statsminister. Det er fort gjort å skylde på Berlusconi for alt som er galt, men alle italienere har litt skyld selv. Vi har vært vant med et system der alle passer sitt og betaler lite skatt, sier Stefano Tavassi, som etter syv år i Bergen har fått mer og mer sans for det norske systemet.

- Kjøper stemmer

Antonio Stasi har en annen forklaring på hvorfor Berlusconi får så mange stemmer som han gjør.

— Det er bare å se på hvilke områder han gjør det godt i: Lombardia, Sicilia og Campania. Det er også her mafiaen står sterkt. Berlusconi er en banditt som kjøper stemmer. Ikke direkte, men gjennom mellommenn som gir folk beskjed om at skal de få bygge hus der og der, må de stemme på hans parti.

Stasi mener Berlusconi ødela mye for fellesskapet ved at han «privatiserte det meste». Selv stemte han ikke ved årets valg, og sier at etter 22 år i Norge, føler han seg på mange måter som en utlending når han besøker hjemlandet.

Også Stefano Tovasi merker at italiensk virkelighet - og politikk - blir stadig fjernere.

— Alle italienere er frustrerte og drittlei av det politiske kaoset. Det er så mye manipulering over alt, at det er vanskelig å vite hvem som har rett. Jeg kunne ikke stemt på noen av kandidatene ved dette valget. Alle lover, men ingen holder løftene sine. Bersani har jo drevet med politikk i 40 år og er kommunist, selv om han nå er med i Demokratene. Og Beppe Grillo er ikke demokrat, men revolusjonær. Vi trenger yngre krefter, nye ansikter.

ELSK OG HAT: - Vi italienere både liker og hater Berlusconi, sier Stefano Tavassi.
Odd E. Nerbø