Styreformannen i Lyderhorn Borettslag våknet mandag morgen opp til nok en dårlig nyhet. Sent søndag kveld brant det igjen, da det ble satt fyr på bossposer i oppgangen i Loddefjordveien 14.

— Folk er redde

Siden jul har det vært registrert 22 påsatte branner i området. Alle er blitt slukket før de gjorde alvorlig skade. Politiet frykter at det skal ende med storbrann. Det samme gjør styrelederen.

— Dette er grusomt, og vi er forverdet. Hver dag lurer vi på om det har skjedd noe i løpet av natten, forteller Herdlevær.

HER SKJER DET: I blokkene i Loddefjordveien, nær Vestkanten, har det vært en rekke branner siden jul.
PER LINDBERG

— Vi trodde det var slutt på brannene etter at politiet pågrep en person, men så brant det igjen søndag kveld. Hvis vi ikke får stanset dette, kan liv gå tapt. Det vil være forferdelig, fortsetter han. - Er folk redde?

— Naturligvis, og alle snakker om brannene. De skaper frykt blant beboerne. Det er alvorlig at folk er redde i sitt hjem. Slik vil vi ikke ha det.

Vurderer video

Han forteller at borettslaget vurderer å installere overvåkingskameraer på blokker og i oppganger, men saken må først behandles på lagets generalforsamling.

— Det krever to tredjedels flertall blant beboerne før vi kan gå til det skrittet. Dessuten er det ikke sikkert at Datatilsynet gir tillatelse. Jeg var i kontakt med dem for noen uker siden, og de var skeptiske.

Et sikkerhetssystem basert på videoovervåking vil koste rundt 300.000 kroner.

— Men det er jo ikke et tiltak vi ønsker å iverksette. Samtidig er vi nødt til å beskytte oss. Her er mange eldre. Det vil være forferdelig hvis vi må evakuere en blokk midt på natten.

Herdlevær frykter for at den eller de som står bak, skal komme seg ned i noen av kjellerne. Der er det nemlig mye som brenner godt. Styrelederen forteller at byggene er fra 1970-tallet. Oppgangspartiene består for det meste av stein.

— Heldigvis, men oppstår det brann, er røyken farlig, og brannene har startet på et tidspunkt av døgnet der mange sover, påpeker han.

Vaktmann vurdert

Han beskriver Lyderhorn Borettslag som et fredelig sted. Her er 507 leiligheter fordelt på tre høyblokker, fire lavblokker og syv såkalte punkthus, der det også bor mange.

— Videoovervåking er trolig det beste tiltaket vi kan iverksette. Vi har vurdert vaktmann, men borettslaget er stort, det er mange innganger til husene og dermed vanskelig å ha den fulle oversikten, sier Herdlevær.

- Hva tenker du om politiets jobb med saken?

— Vår oppfatning er at de tar dette på alvor. Jeg tror de gjør en god jobb, svarer han.

BOSSET FLYTER: Når bosset ligger slik, er det enkelt for brannstiftere.
PER LINDBERG

Bosset flyterPolitiet har pågrepet en person som skal ha stått bak noen av brannene.

— Vi vet at de har hatt mistenkte. Da det var rolig en stund, håpet jeg at de rette personene var tatt, men nå er frykten tilbake, sier Herdlevær.

— Det ser ikke ut til at dette er guttestreker, heller. Brannene starter jo ofte veldig sent på kvelden eller om natten, fortsetter han.

Borettslagsformannen ber om at beboerne ikke legger igjen papir eller boss i oppgangene. Han er også opptatt av bosset som ligger utenfor containerne i området.

— For det første skal ikke bosset flyte. For det andre må samtlige være ekstra påpasselige nå, slik at vi ikke gjør det enkelt for en eller flere brannstiftere, understreker han.