Bergens Tidende møter en 88 år gammel dame som for tiden ligger på en korttidsplass på sykehjemmet. Hun ønsker ikke å ha navnet sitt i avisen.

— Jeg er inne her på korttidsplass, og får bli her til slutten av neste måned. Dette er et godt sted å være, sier 88-åringen.

Det er ikke første gang hun er på korttidsopphold på Bergen Røde Kors sykehjem.

— Jeg var her for en stund siden, men ble sendt hjem og skulle få hjemmesykepleie. Det fungerte ikke i det hele tatt.

Fikk bleie

88-åringen har ikke inkontinens, men har problemer å komme seg til toalettet på egen hånd.

— Jeg fikk beskjed om av hjemmesykepleien at ingen kunne komme for å hjelpe meg opp på toalettet i løpet av natten. I stedet ga de meg en stor bleie, som jeg skulle ligge med hele natten. Jeg prøvde å sove hjemme en natt, uten bleie, og alt gikk rett i sengen, sier 88-åringen.

Den manglende pleien provoserer henne. Hun har selv jobbet som sykepleier i en årrekke.

— Tenk hvis vi hadde lagt politikerne i sengen og latt dem væte seg. La dem få prøve hvordan det er, sier 88-åringen.

Det nye systemet, der køen er fjernet, har hun ingen tro på.

— Det er helt absurd. Jeg skal søke permanent sykehjemsplass, og hvis jeg får avslag, vil jeg ikke ha krefter til å anke. Jeg har heller ikke pårørende her i Bergen som kan hjelpe meg, sier 88-åringen.

- Absurd

På et rom lenger borte i gangen møter Bergens Tidende Geir Olsen (60), som er inne på korttidsplass på rehabilitering. Han har nylig blitt skrevet ut fra Haukeland, der han amputerte et ben.

— Jeg søkte plass for å få være med i kappløpet, men har heldigvis ressurssterke folk i ryggen. Familien min ville ikke tatt et nei for et nei.

Han håper på å bli frisk nok til å kunne klare seg selv i fremtiden, også uten hjemmesykepleie.

Men at avviklingen av ventelisten skal hjelpe, har han ikke noen tro på.

— Det virker helt hull i hodet. Alle bør ha lik rett til en plass, hvem er det som kan sitte å bedømme at syke mennesker skal få avslag, sier Olsen.

Han understreker at det er systemet som er problemet.

— Helsepersonalet er egentlig veldig flinke. Mange av dem sliter seg helt ut fordi de har så mye å gjøre, og pensjonerer seg altfor tidlig.

KRITISK: Geir Olsen har ingen tro på at avviklingen av ventelisten vil gjøre det lettere for sykehjemspasienter.<p/>FOTO: EIRIK BREKKE