Boligalarm vil i mange tilfeller være falsk trygghet, lyder budskapet fra Peter Batta i Huseiernes Landsforbund i dagens BT .

— Når de fleste vil få alt som blir stjålet dekket av forsikringen, blir alarm en ren utgift, sier han.

I Gjensidige Forsikring reageres det med vantro på påstanden.

Reduserer skadene

Forsikringsselskapets representanter er ikke i tvil om at boligalarmene gir en høyst reell trygghet.

— Vi anbefaler i utgangspunktet alle å ha boligalarm, sier produktutvikler Trond Anders Fossum i Gjensidige.

— Det vi ser er at konsekvensene av et innbrudd blir mindre hvis man har boligalarm, fortsetter han.

Stresser skurkene

Hovedpoenget med alarm er naturligvis å skremme tyvene fra å bryte seg inn. Men hvis skaden først er ute, vil alarmen ofte føre til at tyvene får det mer travelt med å komme seg bort fra boligen.

Dessuten vil vekterne sikre huset når de kommer frem, slik at det ikke blir stående åpent. Ifølge Gjensidige kan det gå lang tid fra et innbrudd skjer, til det blir oppdaget.

— Vi har flere eksempler på kunder som har opplevd innbruddsforsøk, men hvor tyven har stukket av sted uten noe utbytte, nettopp fordi alarmen slo ut. Hvordan kan Batta hevde at de kundene hadde kjøpt seg falsk trygghet, spør han.

Har alarm selv

Peter Batta benytter anledningen til å nyansere bildet fra dagens BT noe, men mener fortsatt at boligalarm slett ikke er for alle.

— Jeg har selv hatt alarm i alle år, og har aldri frarådet noen å montere alarm. Men man må avveie risikoen for innbrudd mot kostnaden ved å ha boligalarm, sier han.

Forbrukerombudet oppfordrer også hver enkelt til å tenke gjennom behovet for alarm.

— En ungdom som nettopp har kjøpt leilighet har mindre behov for alarm enn en etablert familie med masse verdisaker, sier Batta, og bruker sin egen datter som eksempel.

— Hun kjøpte seg leilighet for en stund siden, og ble oppsøkt av en alarmselger. Hennes samlede verdier beløper seg kanskje til noen tusen kroner. Da trenger hun ikke alarm, sier han.

— Men vi i Huseiernes Landsforbund sender hvert år ut pressemelding foran påskeferien og sommerferien, med tips til hva man skal gjøre for å unngå innbrudd. Der er montering av innbruddsalarm ett av punktene, understreker Batta.

- FOREBYGGER: Montør Endre Johannessen i G4S tester en nymontert boligalarm. Han mener alarmen virker forebyggende.
Rune Berentsen