• Vi trodde vi samlet inn til kreftsyke barn, og at sykehuset skulle få penger, sier jentene i Operasjon Dagsverk-komiteen på Askøy. De føler seg lurt av kreftaksjonen til foreningen Life 1 Norge.

— Vi ble kontaktet og fikk høre at de samlet inn penger til kreftsyke barn i Bergen og Stavanger, sier Mia Farstad i OD-komiteen på Askøy videregående skole.

I oktober i fjor arrangerte norske skoleelever Operasjon Dagsverk(OD), der gevinsten fra én dags arbeid går til et godt formål. 25 elever ble utstyrt med bøsse fra den Askøy-baserte kreftaksjonen til Life 1 Norge.

I Bergens Tidende i går beklaget daglig leder Øystein Brønlund (38) dersom bøssebærere har nevnt Haukeland, og utelukker ikke at det kan ha skjedd.

To fluer i smekk

OD-komiteen etterlyste villige bedrifter gjennom avisen Askøyværingen. Etterpå ble de oppsøkt av Brønlund i Life 1 Norge, som skal ha tilbudt 25 prosent provisjon av innholdet i bøssene.

— Vi sa selvfølgelig ja. Avtalen var at OD fikk 300 kroner pr. elev, og at bøssebæreren fikk det som eventuelt var igjen av provisjonen, forklarer Mia Farstad.

Bergens Tidende har denne uken fortalt at Life 1 Norge har tilbudt Haukeland universitetssykehus og Sørlandet sykehus Arendal produkter fra Aloe Vera.

— Vi hørte ikke snakk om noen Aloe Vera-produkter. Vi trodde det var snakk om pengegaver, og at vi slo to fluer i en smekk. Penger til kreftsyke barn, og til fattige på Sri Lanka. Vi føler oss lurt, og er litt sinte, sier jentene.

De understreker at OD fikk de avtalte 7.500 kronene for jobben av Life 1 Norge.

- Ingen kommentar

— Men jeg synes vi er utnyttet i den hensikt å skaffe seg bøssebærere og kontakter, mener Lisa Frimanslund, som har hørt om Aloe Vera.

— Aloe Vera hjelper mot mye. Men kreft? Nei.

Etter OD-dagen skal mange av elevene ha fått nye forespørsler på sms om de vil gå med bøsse. Rektor John Ivar Solvik ved Askøy videregående skole er kritisk.

— Dersom dette er riktig, så er det svært beklagelig at elevene utnyttes på denne måten, sier han.

Øystein Brønlund bekrefter at 25 elever var engasjert som bøssebærere, men vil ikke kommentere saken ytterligere.

— Jeg har ingen kommentar før vi har fått klarlagt hva dette handler om.

— OD-komiteen sier de ikke hørte noe om hudpleieprodukter?

— Det har jeg ingen kommentar til.

— Sa du at hjelpen skulle bestå i penger?

— Det snakket vi ikke om.

— Men nevnte du at hjelpen eventuelt skulle bestå i hudpleieprodukter?

— Ingen kommentar.

Brønlund sier at han nå vil gå gjennom saken med en advokat.

SKUFFET: - Vi fikk inntrykk av at det gjaldt kreftsyke barn lokalt, og at det var snakk om pengegaver, sier Operasjon Dagsverk-komiteen på Askøy videregående skole. Fra v. Birgitte Nilsen, Lisa Frimanslund, Tonje Pedersen, Lene Holmedal og Mia Farstad.<p/>FOTO: HELGE SUNDE