Han skulle bare stå opp en liten tur og hente et glass vann. Da han så ut vinduet møtte han derimot et sjeldent syn så langt sør i Norge.

— Jeg har tatt ganske mange nordlysbilder i Nord-Norge. Likvel var det som skjedde i natt ganske imponerende. Jeg har ikke sett nordlyset så kraftig før så langt sør. Du kunne se flere farger enn grønt. Det var kjempegøy, sier Raymond Strandheim fra Fyllingsdalen.

Dansende nordlys

Han er hobbyfotograf og nordlysentusiast - en ganske så perfekt kombinasjon. Interessen for begge feltene ble tent da han var i millitæret i nord. På hytten på Ask på Askøy i går fikk han en opplevelse av de helt sjeldne.

— Du kunne se lyset danse fra vest til øst. Det så ut som det gikk nesten helt fra Åsebø til Nordhordlandsbroen. Jeg unner alle å få oppleve dette.

Egentlig var det litt tilfeldig at han kom over nordlyset. Han skulle bare opp og hente et glass vann. Da åpenbarte lyset seg for han på utsiden av hyttevinduet. Han tok frem speilreflekskameraet og stativet, så begynte han å knipse. I to timer holdt han og nordlyset på, fra 01.30 til 03.30.

— Når jeg har tatt nordlys-bilder før i Bergen, så har du bare så vidt skimtet det. Dette var noe helt annet, forteller han.

Fri sikt nordover

Selv om han nær sagt snublet over lyset, så var han ikke totalt uforberedt på det. Han følger nemlig jevnt med på Storm Geos nordlysvarsel. Det viste høy aktivitet i går. Samtidig er Nordlyset lunefult og du vet aldri når og hvor du dukker opp.

— I seks-tiden i går kveld var det for eksempel høy nordlysfaktor. Men da var det så lyst og jeg så derfor ingenting, forteller Strandhagen.

- Hva er trikset for å ta gode nordlys-bilder?

— Du må ha fri sikt nordover, og så må det være ganske mørkt rundt deg. Du ville ikke sett dette i byen. Det må ikke være for mye lysstøy.

Dårlig nordlysvarsel

Strandhagen forteller at han i går tok bilder med lukkertid på mellom åtte og 30 sekunder. Blenderen varierte mellom 2.8 til 5.6, mens ISO-en var skrudd opp til rundt 1000.

- Skal du ta bilder i kveld også?

— Jeg kommer nok til å følge litt med. Men jeg skal ikke være på hytten i kveld.

- Blir det like mye nordlys i kved?

— På siste oppdatering fra Storm var det ikke så mye. Det kan endre seg til kvelden, men det må man bare følge med på.