Bt.no-leser Jannicke Larsen ble mildt sagt overrasket da hun kikket ut fra terrassen lørdagsmorgen. Et lite stykke fra huset, er det nemlig en plante som har klart å lure den siste tidens vind, regn, snø og kuldegrader.

Larsen var kjapt ute og sikret seg bilder av planten.

— Den står helt for seg selv. Plutselig har det bare vokst opp noe som er fryktelig grønt, forklarer hun.

Svært overrasket

— Jeg har aldri sett noe lignende. Jeg må ta en telefon til Arboretet for å gjøre dem oppmerksomme på fenomenet med en gang, sier Oddvar Skre.

Han driver med fenologi, som er det å registrere «de årlig tilbakevendende fenomenene i naturen».

Skre er pensjonert, men følger fortsatt nøye med på hva som skjer blant trærne og buskene. Bildene Larsen har tatt, synes han er svært oppsiktsvekkende.

— Dette ligner svært på vivendel, også kalla vill kaprifol. Det er en karakteristisk slyngplante, som klatrer i andre planter og ofte kan danne et nesten ugjennomtrengeleg nettverk, slik bildet viser, forklarer Skre.

Lurt av gatelys?

— Planten har store velluktende hvite blomster og frukten er røde bær. Denne planten ser ut til å ha produsert bær i løpet av sommeren, og er i gang med sin andre vekstperiode, etter en hvileperiode. Det må være den uvanlig milde novembermåneden vi har hatt, som har lokket den ut til å komme med nye blad. Kanskje har den stått under et gatelys og trodd at det er vår?

Men det har den ifølge Larsen ikke.

— Det er ikke noe lys i nærheten.

Vinteren er så vidt i gang, men kanskje gir planten et håp om at våren allerede er i anmarsj. Hva tror du?

BÆR: Vi er i midten av desember, likevel viser planten frem frukten sin.
JANNICKE LARSEN