Verken han eller familien hans orker flere opphold på sykehjem eller i grupper med psykisk utviklingshemmede. Alexander har CP og sitter i rullestol. Til høsten skal han ta siste året på Media og kommunikasjon ved Laksevåg videregående skole.

— Alexander var på Midtbygda Sjukeheim i fjor vår i to og en halv uke. Han kom hjem i helgen og avsluttet oppholdet før tiden. Vi sa aldri mer! sier Alexanders mor, Ann Helen Sundal.

Oppbevaring

Sundal mener at avlastingsplass på sykehjemmet er ren oppbevaring.

— Det er ikke noe sted for unge mennesker. De trenger et sted der de kan treffe andre unge, høre på musikk sammen og diskutere, sier Sundal.

— Det skjedde ekstremt lite der og jeg er et ganske sosialt menneske, sier Alexander.

Selv om enheten for de unge funksjonshemmede har egen inngang, mislikte han å være på sykehjem.

Det er ikke noe sted for unge mennesker

Alexanders mor, Ann Helen Sundal

— Alt tyder jo på at det er et sykehjem, hele utformingen av stedet, og det er viktig hvordan man føler det. Folk med grønne sykehusklær hjelper ikke så veldig. Det er ikke så kult å si at jeg er på sykehjem når det ikke er noe grunn til at jeg skal være det, sier 17-åringen.

Bedre på Svanetangen

Sundal er svært kritisk til Bergen kommunes avlastningstilbud for unge funksjonshemmede.

— Bergen kommune har ikke et tilbud. Vi sa ja takk til Midtbygda i fjor fordi vi hadde vært uten avlastning i mange år. Nå vet vi at det er uaktuelt, sier hun.

I år har hun fått avlastning i én uke til Alexander på Svanetangen på Totland.

Stedet er i privat eie og ble åpnet i 2008, primært for psykisk utviklingshemmede. I fjor tok de inn Alexander og Paal også og familiene var fornøyde med tilbudet.

— VI hadde letet etter et godt avlastningstilbud i mange år og var kjempefornøyde da vi fant Svanetangen, sier Alexanders mor, Ann Helen Sundal.

Denne uken er Alexander tilbake på Svanetangen. Da vi stakk innom for på hilse på ham ut på formiddagen, satt han og spiste frokost. Omeletten smakte. Og ikke før var frokosten unnagjort, så var diskusjonen om middag i gang.

— Hva har du lyst på, Alexander, lasagne? Taco?

Her får beboerne være med å bestemme.

— Det ser ikke ut som et gamlehjem og det er ingen som går i sykehusklær. Det er yngre folk som jobber her og de finner på mye mer med oss. Vi kan svømme i bassenget og de tar oss med på kino når det er dårlig vær eller vi bare kjører en tur. Det er en helt annen atmosfære og stemning her enn på et gamlehjem, sier Alexander.

Prøver å være kreativ

To vernepleiere traff hverandre på et kurs i Bergen Kommune for noen år siden. De var frustrerte over et system som ikke gjorde nok for brukerne og sammen startet de Omsorgshjelperen AS. Nå driver de tre steder som gir bolig og avlastning for funksjonshemmede.

— Vi forsøker å tilby det som brukeren trenger. De ansatte har lov å være kreativ og det viktigste er at de som er her trives, sier en av mennene bak Omsorgshjelperen AS, Bjørn Inge Storsæter.

En avlastningsplass på Svanetangen på Totland koster i snitt fem tusen kroner døgnet. Etter å ha drevet i to år har de et belegg på 60–70 prosent.

Bergen kommune har avtale om 8 plasser.

I de naturskjønne omgivelsene kan Alexander og de andre fiske, padle eller bare slappe av. En trøbåt er tilgjengelig i tillegg til kano og kajakk. De ansatte ved de tre stedene har tre biler til rådighet. Er været dårlig, kan de dra på kino eller hyttetur.

I løpet av sin uke på Svanetangen har han vært både på kino og på Iron Maiden-konserten på Koengen.

Ut med sykehjemmene

Alexander synes det er synd at kompisen Paal ble plassert på Midtbygda når de kunne ha vært sammen på Svanetangen.

Da bt.no tok kontakt var byråd Christine Meyer bekymret for at de to kameratene hadde vært utsatt for forskjellsbehandling, men etter å ha undersøkt saken tror hun ikke det er tilfellet.

— Det som er ut som at det som har skjedd er at det er ulike tilbud til de to, fordi kapasiteten i det kommunale tilbudet er begrenset. Derfor har man tilbudt den ene et annet tilbud enn Midtbygda, så her er ingen forskjellsbehandling, sier hun.

Ellers medgir hun at avlastning har vært et vanskelig tilbud å få på plass.

— Avlastning er noe vi har slitt veldig med økonomisk, men vi har hatt en kraftig vekst fordi det er et stort behov og da nettopp for mennesker med multifunksjonshemminger, sier Meyer.

Alexander mener at politikerne må satse på plasser på Svanetangen og droppe sykehjemmene helt.

— Det burde ikke være slik at foreldrene våre må passe på oss hele tiden, for vi skal snart bli voksne og må klare oss selv. Etter erfaring vet de vel snart hva som må til for at unge funksjonshemmede får et bra sted å være. Det burde snart være mulig å få til, sier 17-åringen.

— Politikerne sier at vi må klage på vedtak, men det er grenser for hvor mye vi foreldre orker, sier Sundal.