— Norske vinterveier er en katastrofe, sier den 28 år gamle rumeneren. I åtte-tiden tirsdag morgen kjørte han i grøften på riksvei 13 i Jøsendal i Odda kommune. Sjåføren skylder på elendig brøyting og skralt vintervedlikehold av veiene her i landet.

- Rikt land, elendige veier

— Jeg kommer fra Romania, som er et fattig land. Norge er et rikt land, men veiene her er så elendige. Jeg orker ikke mer. Nå slutter jeg å kjøre vogntog i Norge, forteller Calim Casueam.

Da bt.no snakket med yrkessjåføren, hadde redningsbil fra Falck slept vogntoget opp på veien igjen. Den rumenske sjåføren fikk likevel ikke kjøre videre på sin siste Norges-tur før transportselskapet Kuehne Nagel i Danmark hadde betalt for bilbergingen.

Fyrer løs

Calim Casueam har kjørt vogntog i tre år.

- Er vogntoget du kjører skodd for krevende norske veier?

— Ja, kjøretøyet er nesten helt nytt. Dekkene også, sier sjåføren, før han fortsetter tiraden mot norsk veistandard:

— Norge er et flott land, men hvorfor klarer det ikke å holde veiene i like god stand om vinteren som i Sverige og Danmark, spør den rumenske sjåføren.

- Liten grunn til å klage

Han kjørte seg fast i bakkene på riksvei 13 opp mot E134. Bilberger Olav Ø. Eike mener Calim Casueam ikke har særlig grunn til å klage på kjøreforholdene på den aktuelle strekningen tirsdag morgen.

— Det var mye verre mandag, sier Eike.

Calim Casueam er fast bestemt på at han heretter holder seg unna norske veier.

— Jeg kommer til å fortsette som vogntog-sjåfør, men bare i andre land enn Norge, sier han. Rumeneren var på vei til Haugesund for å laste bilen da han kjørte utfor veien.

Er du enig i at kjøreforholdene på norske vinterveier er for dårlige?

trailer5.JPG