— Jeg har billett!

Med tre livvakter og en kammerherre på slep, stiger Hans Kongelige Højhed prins Henrik av Danmark inn i Fløibanehallen.

Men som alle andre dødelige, må han altså lese av billetten før dørene åpner seg, og han kan stige om bord. For prinsen kommer uten limousin. Og ingen røde løpere venter den høyst folkelige ektemannen til dronning Margrethe II av Danmark når han er på bergensbesøk. Han har ikke engang bedt om sin egen Fløibanevogn, og Bergens Tidende får mer enn gjerne være med på ferden.

En uventet stans

Turister og prinser stiger på, banen begynner å gå.

— Sååh, da rejser vi, sier prinsen.

Han setter seg på utsiktsplassen, den helt der fremst, med panoramautsikt til byen som fjerner seg under ham. Men vips! Så stopper vognen i Fjellveien.

— Hvorfor stanser vi? vil kammerherre, oberst og sekretariatschef Mogens Christensen vite.

— Er vi halvveis? spør prins Henrik nysgjerrig.

Og så blir Bergens Tidende invitert til en prat, på setet helt fremst i Fløibanevognen.

— Se på det der, ai ai ai! Her er så smukt, sier en begeistret prins, som ser både kjøpesentre og rådhus bli til dukkehus langt der nede.

— Jeg har vært i Bergen to ganger før, ja, jeg har faktisk seilt hit med det danske kongeskipet Dannebrog.

Men det er ikke for å se på utsikten at Hans Kongelige Højhed er i Bergen.

Prins og president

For den franskfødte Henrik er ikke bare prins, han er også president. Ikke av Danmark, men av den europeiske kultur-arvorganisasjonen Europa Nostra, som har kongress i Bergen denne uken.

— Jeg har vært president i ti, nei, vent, femten år. Vi jobber for å bevare gamle bygninger, og forhindre at de blir ødelagt, og har besluttet å holde kongressen i Bergen fordi Bryggen er på Unescos liste, forteller prinsen.

Det rojale følget kom til Bergen alt på onsdag, men det er ikke blitt så mye tid til sightseeing, kan prins Henrik fortelle.

— Det er så mye arbeid og så mange møter.

Høyere enn Ejer Bavnehøj

Fløibanen har nådd toppen, prinsen nynner på en lystig melodi, der han vandrer i vei for å nyte både utsikt og middag Fløyen.

— Prinsen har vel ingen slike fjell å bestige i sitt kongerike, vil Bergens Tidendes utsendte vite.

— Nei, i Danmark er det høyeste fjellet 150 meter.

— 180, retter kammerherren.

Bergens Tidende har sjekket, det var kammerherren som tippet nærmest. Danmarks høyeste fjell, Ejer Bavnehøj (ikke Himmelbjerget, nei), måler 171 meter.