— Åh, no blir eg varm i håvve!

Vi har akkurat ringt Mia Hundvin og spurt hva hun tenker om Instagram-bildene hun har lagt ut. Mia er kjent for å verne om privatlivet når hun intervjues, men på Instagram er det meste i Mias liv tilgjengelig for alle. Mia, eller @fleskedaier som hun heter på Instagram, legger ut bilder av seg selv på fest, av kjendisvennene, ungene, snowboardere på overnatting i luksusvillaen på Bygdøy og mormors gamle hånd i hennes tatoverte. Hun byr på seg selv. Og hun er ikke alene.

Blant Instagrams 90 millioner brukere er en rekke norske kjendiser blant de ivrige. Alle kjendiser ser ut til å kjenne hverandre, de dukker opp på hverandres boklanseringer, plateslipp og bryllup. Der tar de bilder av hverandre, tagger hverandre og legger ut bildene så alle kan se. Og folk ser.

E så jæla glad for at du er min søster, gratis underholdning hele livet

Cecilie Hundvin

Når Jenny Skavlan legger ut bilder av dagens outfit, får hun kjapt 1834 likes, og en drøss med unge jenter som skriver kommentarer av typen «Jenny, du er så peeeeeeen!» og «Hvor har du kjøpt genseren?». Her er salgstallene for Jennys bok, bikkjen som tygger på BH-en hennes og kjæresten Thomas «Fingern» Gullestad som ser på utringningen hennes.

Er du nysgjerrig på hvordan kjente folk egentlig lever? Da er Instagram stedet. Kjendiser som aldri ville stilt opp på hjemme hos-reportasje i Se og Hør, synes åpenbart det er helt greit å legge ut bilder av hytten sin, konen, frokosten og ungene i badekaret.

— Man må jo ikke ta det så på alvor, og det må heller ikke dere gjøre! Mia Hundvin ler. Hun står inne for det hun legger ut, profilen er som henne. Rå, livsglad og vittig.

«E så jæla glad for at du er min søster, gratis underholdning hele livet», skriver Cecilie Hundvin under et barnebilde av Mia med turban og håndkletruse.

På Instagramregisserer folk selv hvordan de ønsker å fremstå. Det har flere politikere oppdaget.

— Det er en altfor godt bevart hemmelighet at politikere også er mennesker. Og at noen av oss til og med både har fritid og humor, sier stortingsrepresentant Jette Christensen (Ap). Hun legger ut bilder av det hun mener er byens beste bartender, fra konserter, fra venners bursdager og fra reiser i Stortings-sammenheng - der hun fint kan fleipe med størrelsen på egen bagasje målt opp mot Martin Kolbergs lille reiseveske, eller russiske doer uten dopapir, men med telefon og askebeger.

- Personer som ellers er relativt restriktive, for eksempel en del politikere, viser helt nye sider av seg selv på Instagram. Hvorfor gjør de det, tror du?

— En som bruker sosiale medier kun til pressemeldinger, vil fort bli kjedelig og ikke få mange følgere. De som åpner for å diskutere og viser litt personlighet, blir mer populære. Det er en generell utvikling vi har sett i det siste at politikere skal være mer personlige og vise at de er vanlige folk, sier medieviter Thomas Wold ved Psykologisk fakultet, NTNU.

Mens Siv Jensen (@sivjensen) har en profil uten et eneste bilde, har Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) så vidt begynt å prøve seg frem på Instagram. Han har lagt ut seks bilder, inkludert et av seg selv og kronprinsesse Mette Marit, og et av seg selv med Bill Clinton. Erna Solberg (@erna_solberg) har kommet mye lenger, med en profil med bilder av seg og datteren, sønnens fotballkamp, politiske møter, Vesterålen og Monica Mæland som steker vafler. Byråd Filip Rygg (@filiprygg) er enda mer privat, med bilder av sinte brev sendt til Rådhuset, ordførerlunsj og bilder av barna som bader i badekaret konen har kjøpt på finn.no for 200 kroner.

— Tror du alle tenker over at Instagram er et åpent forum?

— Det burde de. Det er like greit å forholde seg til sosiale medier som om det er offentlig. Man har uansett ikke kontroll over hva andre deler og hvordan dette blir oppfattet. For eksempel var det en kar i Trondheim delte et relativt harmløst bilde av politikere på tur som sov i bussen. Det medførte mye vitsing om sløve politikere, sier medieviter Thomas Wold.

Wold synes det festes strenge krav til hvor ordentlige politikere skal være. Han har selv ikke noe problem med å innse at politikere også går på bar, men understreker at de risikerer å gjøre det litt vrient for seg selv om de legger ut slike bilder. Det kan blant annet medføre uønskede kommentarer.

— Jeg skal snart holde et foredrag for Frp om sosiale medier. Der vil jeg anbefale folk å tenke seg nøye om hvis de tenker på å legge ut noe som kan virke dumt. Impulskontrollen er av og til for dårlig, også hos politikere.

En titt på Instagram er som å snikkikke i kjente menneskers fotoalbum. «En gojente ved navn Kristin», skriver Kurt Nilsen (@bildepappa), og legger ut bilde av konen Kristin Nilsen.

«Sofiagull», skriver Pia Tjelta (@piatjelta) under et bilde av datteren Sofia.

«Min lillesøster... Aktivisten, sangeren, mammaen, mitt hjerte, mitt liv, a fucking pain in the ass», er kommentaren fra Tshawe Baqwa (@madc0n) på et bilde av lillesøsteren Nosizwe.

Extra-programleder Vibeke Klemetsen (@vibekeklemetsen) fikk 72 likes på et bilde av seg selv dekket av oppkast. «Jeg lo og gråt om hverandre da Liam spydde meg ned i bilen i går kveld... Hvordan resten av natta har vært kan dere jo bare tenke dere til... #tragikomisk».

— Grensene for hva man deler fra privatlivet er flyttet. Hva skyldes det?

— Vi har ganske lenge hatt en generell intimisering av offentligheten. Sosiale medier passer så godt inn i denne tidsånden. De har nok også bidratt til en utvikling der folk er mer villige til å bli overvåket, sier medieviter Thomas Wold.

- Ser du noen fare menneskelig sett ved å være privat med mange?

— Det kommer an på om man makter å sette grenser. Enkelte ser ut til å være litt grenseløse. Og noe går tapt om ingenting blir privat lenger, når til og med fødselsbilder kommer mens fødsel pågår. Det hadde ikke skadet om mor og far var litt mer privat en stund i hvert fall.

NTNU-forsker Wold mener poenget med Instagram er omtrent det samme som Facebook og Twitter.

— Jeg ser ikke noen prinsipiell forskjell, bare at Instagram er litt mer tilrettelagt for å legge ut bilder og kanskje er litt mer privat.

Lurer du på hva kjendisene gjør på fritiden? Det forteller de deg gjerne på Instagram.

«Fantastisk boksekveld i Fredrikshavn. Cecilia Brækhus er så rå at jeg ikke har ord. Hatt beste date med mannen på leeeenge!» skriver programleder Guro Fostervold Tvedten (@gurotvedten) under et bilde av seg selv og ektemann Håvard Tvedten på boksekamp, mens John Carew (@john_carew) legger ut bilder av seg selv på byen i New York, med oppkneppet skjorte, dame i armkroken og bredt glis. «Lørdagsbarn kosa seg med cava og hårrulla», skriver Tone Damli Aaberge (@toneda) under bildet av seg selv og en venninne.

To forskere ved Universitetet i Bergen har undersøkt vilje til å dele personlig informasjon.

— Viljen til å dele er stor, og folk som er aktive på sosiale medier er generelt mer villige til å dele informasjon enn de som er mindre aktive, sier professor Lars Nyre ved Institutt for Informasjons- og Medievitenskap, UiB.

Han mener viljen til å dele er et uttrykk for tillit.

— Våre funn tyder på at man tillater seg å gå ut offentlig med stadig mer personlig informasjon. Folk ser at huset ikke blir ranet selv om de skriver at de er på ferie, og at politiet ikke kommer på døren om de legger ut noe som er på kanten. Man får rett og slett større tillit til andre aktører i samfunnet hvis man bruker sosiale medier.

Foreløpig har Lars Nyre og kollega Bjørnar Tessem undersøkt viljen til å dele informasjon blant 99 informanter i Sogndal. På sikt håper de å kunne sammenligne resultatene fra bygdebyen med hovedstaden og byer i andre land.

— Funnene våre tyder på at Facebook i seg selv er med på å flytte grensene for hva man vil dele med andre. Og det samme gjelder nok Twitter og Instagram, sier Nyre.

Forskerne mener grensene uvilkårlig vil flytte seg når man går i flokk, da påvirkes man av andres syn på hva som er akseptabelt. På sosiale medier får man i liten grad kritiske bemerkninger og heller ikke korrigerende signaler på ytringer som en normalt får under en samtale, for eksempel via kroppsspråk. Nyre tror maktpersoner påvirkes av den samme logikken som andre brukere av sosiale medier: Det er ikke så farlig.

— Men det er ikke bare politikere og andre maktpersoner som er opptatt av imagebygging og selvpromotering. Dette gjelder for alle. Mange foreldre er for eksempel veldig bevisste på hvordan de fremstår på Facebook fordi barna og deres venner er der, sier Nyre.

Eller omvendt . Min mor og de kommer til å gremmes! Men jeg er jo i Bergen i helgen, så da kan jeg ta inn BT før de oppdager det, sier Mia Hundvin.

Fire bergenskjendiser om Instagram

Jette Christensen, stortingspolitiker for Ap:

jette_2.jpg

— Instagram er en underholdningsarena. Der legger jeg ut bilder av ting som er fine eller morsomme. Det er noe helt annet enn Facebook og Twitter. - Legger du ut bilder for å vise en annen side av deg selv, noe annet enn politiker-Jette?

— Jeg legger ikke ut bilder av meg selv, og jeg bruker ikke Instagram profesjonelt. Dette er pur underholdning, en lekeplass der man viser kjekke ting. Det er en altfor godt bevart hemmelighet at politikere også er mennesker. Og at noen av oss til og med både har fritid og humor. Jeg ser det ikke som noe problem at den hemmeligheten blir avslørt.

- Er du redd for at noe av det du legger ut skal bli misbrukt?

— Man bruker alltid hodet på internett og jeg legger ikke ut noe jeg er redd for å vise.

Mia Hundvin, eks-håndballspiller og ekspertkommentator:

— Hele poenget med Instagram er jo at du skal slippe å kommentere! Man må jo ikke ta det så på alvor, og det må heller ikke dere gjøre!

Når vi forteller at vi blant annet vil legge ut bilde med henne og foreldrene, kjenner hun at hun blir varm i toppen.

— Min mor og de kommer til å gremmes! Men jeg er jo i Bergen i helgen, så da kan jeg ta inn BT før de oppdager det, hehe.

Erna Solberg, stortingsrepresentant Høyre:

erna_6.jpg

— Jeg er ganske aktiv på Twitter og det var der jeg oppdaget Instagram. Skaffet meg profil før sommeren og bruker det mest til å legge ut bilder av morsomme ting. Jeg er jo mye ute på tur og dette er en hyggelig tidtrøyte. - Er det noe du ikke legger ut?

— Jeg respekterer at det er noen som ikke vil inn i den verden der, og er forsiktig med å legge ut bilder av andre. Derfor blir det mye natur. Blir inspirert når jeg for eksempel tar ferge på Vestlandet. Jeg legger heller ikke ut bilder av familiære situasjoner. Som politiker kan man vise noe av privatlivet, men ikke for mye.

- Men du har lagt ut bilde av din datter og av Monica Mæland og Trude Drevland?

— Ja, det er kanskje ett av min datter, som selv er på Instagram og holder på med sitt. Jeg la ut et bilde av Monica fra 17. mai. Synes det var litt morsomt å se byrådslederen i en annen setting når hun selger kaker på skolen.

- Legger du ut bilder for å vise en annen side av deg selv?

— Jeg er ikke så kalkulert og bevisst på det. Instagram er et kjekt sted å følge med på hva andre er opptatt av.

- Er du redd for at noe av det du legger ut skal bli misbrukt?

— Nei, jeg forsøker å være gjennomtenkt i forhold til hva som publiseres og jeg er ikke så redd for at noe skal bli misbrukt. På Instagram får jeg kommentarer fra mennesker jeg ellers ikke kommer i kontakt med. Det er en kjekk del av dette.

Leo Ajkic, programleder i NRK og manager:

leo_4.jpg

— Jeg legger ut bilder av det som skjer, når jeg er på ferie etc. Noen legger bare ut bilder av mat eller nye sko. Jeg tenker ikke så mye over hva jeg legger ut. Jeg er jo selv i media, så jeg må jo nesten være med på de greiene. Jeg bruker det også som promo til gutta mine. Det er jo direkte kontakt med fansen. - Du har lagt ut Lars Vaular med joint, på bærtur med musikkollektivet nmg/g-huset.

— Det er bare tull og det var en venn på som gjorde det. Det er vel det bildet som har fått mest likes. Har ikke hørt noe negativt. Det kan jo også være en stor rullings han holder, den passet så godt til ansiktet hans på det bildet ...

- Er det noe du aldri ville lagt ut?

— Jeg legger ikke ut nakenbilder av meg selv. Mange legger ut bilder av puppene og pikken sin og alt mulig tull. Jeg bruker ikke Instagram som sjekkested.

- Er du redd for at noe av det du legger ut skal bli misbrukt?

— Nei, men jeg legger ikke ut noe som er superpersonlig. Og jeg ville nok vært mer forsiktig om jeg hadde hatt barn selv.

mia_5.jpg
mia_4.jpg
leo_8.jpg
leo_7.jpg
leo_6.jpg
jette_4.jpg
erna_7.jpg
erna_4.jpg