Allerede i løpet av dagen blir fartgrensen satt ned til 40 km ved ulykkestedet på Bjørgeveien.

Politet skal i samarbeid med Statens Vegvesen sette i verk flere strakstiltak.

Foruten at farten settes ned skal det bli mer oversiktelig ved fotfgjengerfeltet. Flere lys skal settes opp, og høyden på merkesteiene i veibanen skal bli mindre.

Omkom etter påkjørsel

Like før klokken 11.00 i går formiddag ble en 70 år gammel mann påkjørt av en bil i gangfeltet like ved Bjørndalsskogen skole.

Mannen ble fraktet til Haukeland Universitetssykehus og ble operert, men livet sto ikke til å redde.

Også den kvinnelige sjåføren ble fraktet til sykehus.

Ifølge øyenvitner kan ikke bilføreren ha sett den eldre mannen før hun traff ham i fotgjengerfeltet.

– For dårlig merket Bergens Tidende snakket i går med en rekke personer som bor i nærheten av ulykkesstedet. Alle forteller det samme: Etter at gangfeltet ble flyttet om lag 200 meter for noen uker siden, har det vært en rekke nestenulykker fordi bilførere ikke ser fotgjengere på vei ut i feltet. Naboene mener gangfeltet er for dårlig merket.

– Jeg har gjort flere forsøk på å varsle både kommunen, politiet og veivesenet. Vegvesenet lovet å ta tak i det, sier Jan Sverre Sage, som bor like i nærheten.

Ifølge Sage kom det etter hvert opp skilt som reduserte fartsgrensen fra 60 til 50 kilometer i timen.

– Men det hjelper ikke. Senest i går holdt jeg på å bli påkjørt selv, sier han.

I tillegg til merkingen på stedet, er Sage blant annet kritisk til belysningen ved overgangen. Ulykken i går skjedde imidlertid midt på dagen.

Skal ha møte med veivesenet Politioverbetjent Svein Føllesdal ved Laksevåg politistasjon kjenner ikke til at politiet har fått meldinger om overgangen.

– Men det er flere som jobber hos oss som også har lagt merke til det naboene påpeker. Vi skal ha et møte med Statens vegvesen om dette fredag, sier Føllesdal.

Både Statens vegvesen og entreprenøren som driver arbeid på stedet understreker at utformingen og merkingen av det nye gangfeltet er i tråd med alle regler.

– Jeg har ikke vært der ute etter nyttår, men det var godt nok merket da vi åpnet feltet. Alt var etter gjeldende forskrifter, sier avdelingsingeniør Alf Storlid i Statens vegvesen.

Han skal delta i møtet med politiet i dag.

– Fortvilende Entreprenørfirmaet Espevik og Buck har ansvar for betong— og grunnarbeidet som pågår på stedet, og sto bak flyttingen av gangfeltet.

– Alt er gjort etter reglene. Jeg personlig synes det er godt nok merket, men det som kan være farlig er at folk er vant til at gangfeltet er ett sted, og blir overrasket når det er flyttet. Uansett er det selvfølgelig fortvilende når sånt skjer, og vi beklager det dypt. Hvis det er behov for endringer på stedet, skal vi selvfølgelig gjøre det, sier daglig leder Knut Ronny Espevik.

JAN ANDAL
RUNE NIELSEN (mms)