— Hø, hø, hø. Det er alt Ulviks store morosønn, samvirkelagsbestyrer Odd Leon Rolland (59), får frem.

Rundt ham står de supersvette Vinskvetten-medlemmene og gliser til ham. Vi er bak Rick's-scenen etter endt revyforestilling. Med duggfriske ølglass i hendene har de humørfylte salhusværingene nettopp beæret sin absolutte fan nummer én med den kjente skålsangen.

  • Å, ditta ska' ve-era Odd'en sin skål!

— Å, dæven, dette va' gøy!, sier Odd og ser fornøyd bort på konen Tulla Rolland (57). Hun sitter i sofaen og humrer.

Gulldress uten restriksjoner

Så bærer det opp i mannegarderoben, der Odd og familien (konen, søsteren, niesen og hennes samboer) trakteres med mandariner og godord. Hovedpersonen får jubileumspresang: En gulldress av samme slaget som den Vinskvetten-gutta har.

— Ein stor dag for ein liten mann (Odd er 172 på strømpeleisten), deklamerer Gunnar «Ruball» Laastad.

  • No e' eg både litt kry og flau samtidig, medgir samvirkelagbestyreren, men flekker fort av seg klærne for å iføre seg den dyrebare.

— Rimeleg barnsleg undikk, Odd Leon, kommer det kjapt fra Bjørn «Bertel» Jensen. Men den yre samvirkelagsbestyreren enser ikke sidekommentaren, ifører seg bare gullklenodiet - og utbryter:

— Oj, den va' jækla fin!

  • Ja, men han vart dyrare enn me først trudde. Seksogeithalvttusen! No må du lova å ikkje kødda med han der inne i Ulvik. Du må'kkje gå heilt amok, sier Bjørn og gnir seg bekymret over kjaken.

— Skal du setja restriksjonar på dressen, så leverer eg han tilbake no, kommer det kjapt fra Odd - som innrømmer at han egentlig ikke er Vinskvetten-fan, men bare så himla avstandsforelsket i Laastad'en sin kone Michelle.

Han kom til sine egne

100-jubileet ble feiret med at Odd og tjukke slekta kjørte de to timene fra Ulvik til Bergen, selvsagt med Vinskvetten på bilstereoen. Så spiste de fin middag på restaurant, før turen endte med vinskvettrevyen «No kjem dei tre siste».

For Odd var det 8. gangen. Så mens resten av familien skoggerlo seg gjennom den morsomme forestillingen, satt far sjøl med gravalvorlig mine og fulgte med på om «gutane» gjorde noen feil.

— Eg kan jo alt utenat. Men der e' alltid nyansar å sjå etter, forklarer den foretaksomme coopbestyreren - som på si' driver det Brønnøysund-registrerte firmaet «Simon Sævjesugar Catering & Co», med produksjon av matpakker for beløpet én, to eller tre belbert'er.

— Ja, da e' kjekt å ha mange bein å stå på, er kommentaren fra den svorne Vinskvetten-fan'en, hvis eneste forhold til Salhus-bygden er produksjonen av ullundertøy der en gang i tiden.

— Om forholdet mitt til Vinskvetten får eg berre seia som Bibelen: «Han kom til sine egne», sier moromannen fra Ulvik.

Guttestreker

Men galskapen begynte mange år før. Ifølge storesøster Marie Torgersen (64) allerede da Odd var barn.

– Han har alltid vore ein skøyar. Familiens naturlege midtpunkt. Som seksåring skulle Odd og kameraten Johannes henta eit spann blod etter ein griseslakt, men på vegen heim såg Odd sitt snitt til å helle blodet over Johannes. Då mora såg han frå altanen, utbrøt ho berre «Å, Johannes!», før ho svima av. Då ho kom til seg sjølv att, ytra Johannes ønskje om å vere fugl og kunne flyga vekk. – Eg skulle ønskje eg var blodsuger, var svaret frå Odd.

Som syvåring malte han og kameraten naboens siamesiske utstillingskatter med grønn Drygolin-maling. Alt unntatt hodene var grønt. – Då fekk han juling på blanke messingen. Men det hjelpte ikkje, for seinare har det berre halde fram. I eit familiebesøk lo mannen min så skrekkeleg av Odd at han måtte skifta skjorte to gonger, røper Marie.

– Hestane hadde rødma

Odd Leon og Tulla giftet seg i Dalane Fjellstove i 1972. – No e' da krisesenter dar, smetter Odd inn. Mens Vinskvetten begynte sin karriere tre år senere.

— Men det var først på slutten av 80-talet eg blei verkeleg interessert i Vinskvetten. Og sidan har det berre balla på seg. Til no har eg følgt dei til Haugesund i sør, Ålesund i nord og Hallingdal borti der, sier Odd, som selv fusker litt i revyfaget; blant annet underholder han i 50-årsdager, utdrikningslag, skilsmissefester og på Brakanes Hotell.

— Då eg runda den 25. vinskvettforestillingen, gav dei meg gullklokke i jubileumsgåve - ja, han var i alle fall gul. Til 50-jubileet fekk eg diplom. Og etter 75 forestillingar fekk Tulla ein jækla svær dildo - ja, han var so svær at hestane hadde rødma - av Vinskvetten, fordi ho sat så mykje åleine heime medan eg var og såg på dei. Ho har berre sett Vinskvetten 36 gonger, flirer Odd.

Jubileumskvelden endte med nattlig biltur tilbake til Ulvik og hverdagen på coop'en - også nå med Vinskvetten på full guffe i bilen.

— Men so får da vera nok med Vinskvetten, i alle fall for ei stund, sier Odd og blinker til Tulla.

Hun bare himler med øynene til svar.

Eirik Brekke
... OG SKAM FOR DEN SOM IKKE ...: Superfan Odd Leon Rolland (59) gir seg ende over når Belbert (alias Arild Totland) og Bertel (alias Bjørn Jensen) fra Vinskvetten stemmer i med en skålevise til ære for sin aller største fan, mens Odds kone Tulla Rolland (57) akkurat her er mer opptatt av Bertels solbrune «sekspakning».
Eirik Brekke